Bogat program

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a slavi 25 godina rada: “Samoodrživost nikad važnija”

Vladimir Mrvoš

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec



STARA SUŠICA – Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije svečano je obilježio četvrt stoljeća uspješnog djelovanja.


Proslava, koja je započela u u prostorijama Centra u Staroj Sušici, okupila je brojne uzvanike i stručnjake, a uz ravnatelja Dalibora Šoštarića, koji je prisutne upoznao s poviješću Centra, u ime Primorsko-goranske županije prisustvovao je i zamjenik župana Toni Štimac.


Dalibor Šoštarić predstavio je programe iz voćarstva i stočarstva, posebno istaknuvši aktivnosti na zaštiti izvornosti proizvoda i očuvanju autohtonih sorti, a zamjenik župana Toni Štimac naglasio je da iako je Centar je smješten u Gorskom kotaru, njegovo djelovanje obuhvaća cijelu županiju.


Foto galerija: 25 godina Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a Foto: Ana Križanec




– Širok je spektar aktivnosti Centra, od bobičastog voća, vinogradarstva, stočarstva, pčelarstva, pa sve do uzgoja krumpira.


Ključno je da svi zajedno od lokalne uprave i stručnjaka radimo na podizanju kvalitete proizvodnje.


Moramo ubrzati razvoj jer Europu, bez uvoza, može zadesiti glad.


Ova vremena pokazuju koliko je važno biti samoodrživ, rekao je Štimac.


Proizvodni pogon, autohtone sorte i istraživanja


Posjetitelju su u pogonu za preradu voća, mogli vidjeti preradu kupina u pekmez, a od 40 kilograma kupina s dodatkom 20 kilograma šećera dobije se oko 50-ak kilograma pekmeza.


Pogon za preradu voća, jedan od je važnijih infrastrukturnih kapaciteta Centra, koji značajno doprinosi valorizaciji lokalnih poljoprivrednih proizvoda.


Kroz suvremeni objekt za preradu koji stoji na raspolaganju lokalnim proizvođačima u posljednje tri godine kroz pogon je prošlo gotovo 60 tona različitih sirovina od jabuka, aronije, ribiza, lavande, kupina, šljiva, američke borovnice, pčelinjeg voska, prerađenih u sokove, džemove, ocat, rakije, eterična ulja i druge proizvode.


Jedan od istaknutih projekata Centra je Kašetica primorsko-goranska – brend koji okuplja više od 150 proizvođača i omogućuje im zajednički nastup na tržištu putem sajmova, manifestacija i drugih promotivnih aktivnosti.



Centar aktivno sudjeluje u procesima zaštite proizvoda, a s ponosom izdvajaju Krčki pršut, prvi hrvatski proizvod zaštićen u Europskoj uniji.


Među zaštićenim proizvodima su i Krčko i Cresko maslinovo ulje, goranski med Medun, dok je u postupku zaštite i Med hrvatskog primorja – med od kadulje.


Centar se godinama bavi očuvanjem i umnažanjem autohtonog biljnog sortimenta.


Podignuti su brojni nasadi, uključujući kolekcijski nasad maslina na Cresu, maruna u Lovranu, autohtonih sorata vinove loze u Risiki te matični nasad sorte Žlahtina u Vrbniku.


U sklopu kompleksa u Staroj Sušici nalaze se nasadi starih sorata jabuka i krušaka te ogledni nasad bobičastog voća.


U suradnji s Veleučilištem u Rijeci, na mjestu bivšeg nasada krumpira podignut je nasad majčine dušice, a među creskim maslinama zasađen je i prvi pokusni nasad divlje šparoge.


U kontroliranim uvjetima proizvode se sjemenje i presadnice Brgujskog kapuza, a provode se i istraživanja Brsečkog češnjaka, s ciljem očuvanja i širenja sorte.


Bogat tjedan edukacija i radionica


Obilježavanje obljetnice proteći će u znaku intenzivnog programa edukacija i radionica namijenjenih poljoprivrednicima i svim zainteresiranima za unaprjeđenje znanja i vještina.


Program je započeo istog dana u Staroj Sušici kada se održala edukacija i radionica na temu “Smjernice za održavanje higijene voća, opreme, alata i radnika u cilju prerade voća”.



Predavačica je Nikolina Kovačević, mag. sanit. ing., čime se naglašava važnost sigurnosti hrane i kvalitetne prerade.


Narednih dana očekuju se sljedeće aktivnosti, pa će tako u utorak, 15. srpnja, od 10 sati u “Kašetici Rijeka”, na rasporedu biti edukacija o “Potencijalu lokalnog aromatičnog i ljekovitog bilja – stolisnik, kantarion, bodljikava šmrika (borovica) i jela – od sakupljanja i ekološkog uzgoja do prerade”.


Predavanje će održati dr. sc. biotech. Slavica Dudaš, prof. struč. stud., dr. sc. biotech. Melita Zec Vojinović, v. predavačica, i Marin Tomić, mag. ing. hort., svi s Veleučilišta u Rijeci.


U srijedu 16. srpnja, od 10 sati rakođer u “Kašetici Rijeka”, predstavit će se knjiga i brošura “Gljive Gorskog kotara” i “Održivo sakupljanje samoniklih jestivih gljiva”.


Predavač je izv. prof. dr. sc. Ivan Širić sa Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta.


U četvrtak, 17. srpnja, od 9 sati u Staroj Sušici, održat će se praktična radionica na temu “Demonstracija destilacije eteričnog ulja od timijana”.


Radionicu će voditi dr. sc. biotech. Slavica Dudaš, prof. struč. stud., i Marin Tomić, mag. ing. hort., s Veleučilišta u Rijeci.


U petak, 18. srpnja, od 10 u Staroj Sušici, tjedan će se zaključiti primjerom dobre prakse na projektu “Foresist – očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava u prekograničnom području”, u sklopu programa Interreg Slovenija-Hrvatska 2021. – 2027. Održat će se i sastanak projektnih partnera.