Priče s place

Ni petak ne popravlja krvnu sliku tržnice, lubenice drže cijenu

Vladimir Mrvoš

Foto VEDRAN KARUZA

Foto VEDRAN KARUZA

Ni veliki kruzeri koji dolaze s brojnim putnicima ne mogu popraviti loš promet na glavnoj riječkoj placi



 


Riječka placa ni petkom se ne može pohvaliti, boljim prometom. »Ubili« su je ne samo trgovački centri, već i lokalne trgovine velikih trgovačkih lanaca, koje nude puno jeftiniju zelenjavu. Ni riba nije iznimka, čak se u tri trgovine kraj tržnice nalazi u ponudi. Nema ni stranih turista, kao prošlih godina, žale nam se prodavači.


Ni veliki kruzeri koji dolaze s brojnim putnicima ne mogu popraviti loš promet na glavnoj riječkoj placi.




– Nisu to nikakvi potrošači, znam ja njih iz Dubrovnika, objašnjava nam Anita i dodaje – oni jedino kupuju magnete, bočicu vode i pitaju gdje je besplatan WC.


A odstranimo li ovo crnilo s početka, ponuda na placi je standardno dobra, ali cijene i dalje previsoke. Tako bar kažu kupci. Tipična ljetna verdura, pomidor po 3 i 4 eura, koliko i krastavci – previše i u eurima, a tek kada se preračuna u kune…


Trešnje po 10 eura, nektarine 5, lubenice drže cijenu i dalje od 1,50 eura. Istina cijena kilograma lubenice na tržnici Brajda još je viša – 1,80 eura, ali to je slaba utjeha kada se u trgovinama može naći i za 0,50 eura po kilogramu.


– Loša navika starijih ljudi da idu na tržnicu, kaže nam Ivo koji je na tržnici, ali samo usput, objašnjava nam jer ide u obližnju kemijsku čistionicu. Kaže da ne samo da nikada ne kupuje na tržnici, već i da nitko od njegovih poznanika to ne čini.


– Mala korekcija, na placi kupujem jedino cvijeće, ali samo u proljeće, objašnjava nam Ivo.


Obišli smo jučer dva puta placu – u 8 ujutro, pa u 13.30, kada se prazni. U to vrijeme ribarnica je već zaključana, a u središnjem mesnom (mračnom paviljonu), rade tek dvije mesnice. Idealno radno vrijeme za prodavače, ali ne i za kupce. Vrijeme se promijenilo, postoje trgovači centri, dostava hrane, a tržnica je još kao u osamdesetima – prošlog stoljeća. Otužno stanje riječke place jedino podižu lokalni kafići i restorani, ali i navike naših starijih sugrađana koji su navikli da je placa »trbuh« grada i da se ruča u podne. Ljeto s ovakvim cijenama i ponekim turistom, tržnica će preživjeti, ali ako se nastavi s takvim cijenama ostat će samo turistička atrakcija grada.