
Struktura gostiju se tijekom godina tek neznatno mijenjala / Foto V. KARUZA
Jako smo zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima, pogotovo ako uzmemo u obzir da imamo samo jedan otvoreni veći hotel, što će biti slučaj cijele godine, kaže Tena Peričić, direktorica TZG-a
povezane vijesti
NOVI VINODOLSKI – Što govore preliminarni statistički pokazatelji o uspješnosti predsezone u Novom Vinodolskom, kakva su očekivanja od glavnog dijela sezone, mijenja li se struktura gostiju u Novome…
O ovim i drugim pitanjima porazgovarali smo s Tenom Peričić, direktoricom Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog.
Na početku razgovora dotičemo se »turističke slike« lipnja.
– Lipanjska statistika ponovo pokazuje rezultate koji su puno bolji od prošle godine. Tako je u 22 dana lipnja ostvareno nešto više od 14.000 dolazaka, što je 17 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu su strani gosti ostvarili povećanje, a domaći smanjenje dolazaka. Kada se govori o noćenjima, ostvareno je nešto manje od 58.000 noćenja, odnosno 41 posto više nego 2024. godine, pri čemu su strani gosti ostvarili 49 posto više noćenja, a domaći 13 posto više noćenja, otkriva Peričić.
Što se tiče statistike za period od 1. siječnja do 23. lipnja, kako kaže Peričić, ostvareno je nešto manje od 33.000 dolazaka, što je devet posto više u odnosu na isti period lani, pri čemu su strani gosti ostvarili 15 posto više dolazaka, dok su domaći gosti na prošlogodišnjoj razini.
Dobra predsezona
– U noćenjima je do sada ostvareno nešto manje od 120.000 noćenja, što je 31 posto više od 2024. godine, od čega su strani gosti ostvarili 27 posto više noćenja, a domaći 40 posto više noćenja u odnosu na isti period lani, govori direktorica TZG-a Novog Vinodolskog.

Tena Peričić / NL arhiva
Sezonu u Novom Vinodolskom nastoje produžiti i izvan samih sezonskih mjeseci.
Peričić napominje kako su rezultati predsezone jako dobri, naročito oni do travnja.
Kada se gleda samo svibanj, on je bio nešto slabiji od prošle godine i u noćenjima i u dolascima, prije svega stranih gostiju, no s obzirom na odličan prvi dio godine i lipanjske rezultate, ukupna statistika je pozitivna.
– Jako smo zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima, pogotovo ako uzmemo u obzir da imamo samo jedan otvoreni veći hotel, što će biti slučaj cijele godine.
Naime, Hotels & Residences Movenpick Kvarner Bay ove godine ipak neće otvoriti vrata zbog većeg obima radova nego što je to prvotno bilo planirano.
Kao destinacija kojoj je to jedan od dva veća objekta hotelskog smještaja, zasigurno ćemo to osjetiti jer, bez obzira na veliki broj privatnih iznajmljivača te hotel Lišanj koji ima odličnu popunjenost, teško će to biti nadoknaditi. Ipak, nadamo se jako dobroj sezoni, u znaku ove predsezonske statistike. Ono što veseli je da se osim u statistici, broj ljudi osjeti i kroz potrošnju na destinaciji, napominje Peričić.
Struktura gostiju
Kad je riječ o strukturi gostiju, ona se tijekom godina tek neznatno mijenjala. Ovisno o doba godine, veći je broj domaćih u odnosu na strane goste i obrnuto. Od početka godine do 23. lipnja u top 5 gostiju nalaze se Hrvati, zatim Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Poljaci.
– Hrvati su najbrojniji s 39.249 noćenja, Nijemci imaju 22.813, Slovenci 16.593, Austrijanci 9.438 i Poljaci 5.685 noćenja. Gosti iz istih zemalja nalaze se u top 5 i kad je riječ o periodu od 1. do 23. lipnja, s time da su ovdje Nijemci na prvom mjestu, Hrvati na drugom, zatim Austrijanci, Slovenci i Poljaci. Gosti s ovih emitivnih tržišta dominirali su i u predsezoni, a povećava se i broj mađarskih gostiju.
Dobro smo geografski povezani, imamo destinaciju koja ima i prekrasno zaleđe i obalu, ugodnu klimu i prekrasno čisto more pa ne čudi da iz godine u godinu bilježimo dobre turističke rezultate, a nastojimo i povećavati stalnu ponudu destinacije.
Tako sa susjednim turističkim zajednicama na razini crikveničko-vinodolske rivijere kao subregije kontinuirano realiziramo razne projekte, biciklističke i planinarske staze, interpretaciju kulturne baštine i nove gastronomske sadržaje, na kojima ćemo još intenzivnije raditi u ovoj i narednoj godini kada je Kvarner zasluženo ponio titulu Europske prijestolnice gastronomije, a u tijeku je i priprema projekta Camino Crikvenica Vinodol, najavljuje Tena Peričić.