
FOTO: iStock
Prilog ili glavno jelo – izbor je vaš
povezane vijesti
Ako želite pravi ljetni obrok koji je potpuno veganski, ovaj patlidžan s teriyaki umakom morate probati. Prepun je okusa bogatog umamijem, prekrasno glaziran i blago hrskav po rubovima, što ga čini jednako zadovoljavajućim koliko i jednostavnim. Bilo da ga poslužujete kao obilno glavno jelo ili kao ukusan prilog, ovaj recept donosi ukusan azijski štih.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Marinada je ovdje zvijezda: slatko-slana mješavina umaka od soje, rižinog octa, agavinog sirupa, sezamovog ulja, češnjaka i đumbira koja pretvara skromni patlidžan u primamljiv specijalitet. Brzo se priprema i savršen je za impresioniranje i ljubitelja biljne hrane i ljubitelja mesa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 3 žlice umaka od soje
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice agavinog sirupa
- 2 žličice sezamovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2,5 cm komadića đumbira, sitno nasjeckanog
- tostirane sjemenke sezama, za posluživanje
- narezani mladi luk, za posluživanje
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
U velikoj vrećici za zamrzavanje ili zdjeli pomiješajte soja sos, rižin ocat, agavin sirup, sezamovo ulje, češnjak i đumbir. Uklonite vrhove patlidžana i svaki narežite po dužini na šest kriški. Dodajte kriške u vrećicu/zdjelu za marinadu. Ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 30 minuta, ali idealno sat ili dva.
U grill tavi zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte kriške patlidžana i pecite 2-3 minute sa svake strane ili dok ne počnu dobivati zlatnu boju. Nakon što se patlidžan ispeče s obje strane, dodajte malo preostale marinade u tavu i pecite još nekoliko minuta, okrećući kriške jednom ili dvaput. To će pomoći da se doda malo dodatnog okusa, glazira patlidžan i napravi umak za posluživanje. Izvadite iz tave i poslužite, prelijte preostalim umakom u tavi i pospite tostiranim sezamovim sjemenkama i narezanim mladim lukom. Dobar tek!