Lokalni izbori

Bitka za Kraljevicu: Četvero kandidata za gradonačelnika otkrivaju koji su im glavni prioriteti

Biljana Savić

U svim izborima do sada je lijevi centar imao prednost od stotinjak 100 glasova u odnosu na desnicu. Ta prednost bi ovaj bi put mogla biti podebljana zajedničkim nastupom lijevog centra



KRALJEVICA – Ove su godine u Kraljevici četiri kandidata u utrci za gradonačelnika. Nada Turina Đurić u utrci je za svoj drugi mandat, dok Radmila Čahut Jurišić prvi put izlazi na izbore s ambicijom da postane gradonačelnica, kao i Dalibor Čandrlić.


Iako je na prošlim izborima dobio najmanje glasova od 6 tadašnjih kandidata, Ivo Jelušić se i ovaj put odlučio na kandidaturu, opet kao kandidat ARS-a i SDA. Za razliku od prošlih izbora, ove godine nije se kandidirao aktualni HSP-ov vijećnik Robert Cifrek. Na prošlim izborima u drugom krugu aktualna gradonačelnica Turina Đurić pobijedila je HDZ-ovog kandidata Željka Gallera sa cca 100 glasova razlike.


Tada je HNS je s umirovljenicima osvojio 4 mandata, SDP 2, PGS 1, HDZ 4, HSP 1, Đani Tomičić 1 mandat kao nezavisni, koji se u polovici mandata pridružio HDZ-u, a SDP, PGS i HSU imali su neformalnu, tihu postizbornu koaliciju s HNS-om, iako je prije izbora SDP-ova kandidatkinja Višnja Gudac konkurirala Turini Đurić za mjesto gradonačelnice.





Nada Turina Đurić


– Vrtić pohađa 135 djece. Svi koji su imali interes su upisani. Nemamo problem neupisane djece. Zgrada vrtića je stara, ali se primjereno održava. Uredili smo prostor za još jednu skupinu, sanirali podove, kanalizaciju, sanitarije,napravili prometno igralište, djeca u okviru cijene mogu učiti strani jezik, organizirano se bave sportom, imamo radionice i igraonice sa roditeljima. Odgajateljice zaslužuju svaku pohvalu za svoju stručnost. Mislim da naša djeca u vrtiću imaju sve što zahtjeva jedan suvremeni predškolski odgoj. Plan je uložiti u energetsku učinkovitost, novi sustav grijanja i nove prozore . Projekte imamo, očekujemo natječaje, kao i za Dom sporta i kulture.


Radmila Čahut Jurišić


– Zgrada vrtića je derutna i zapuštena, smrdi po vlazi i patošini, apsolutno je neprimjerena za smiještaj dijece, nužno je izgraditi novi prostraniji i kvalitetniji vrtić, jer koliko god se djelatnici trudili svojim radom i zalaganjem osigurati prihvatljiv smještaj djeci, to je u ovako derutnoj zgradi teško ostvarivo. Kraljevički vrtić svojim izgledom i prostorom u odnosu na okolne vrtiće primjereniji je vrtiću petnaestog, a ne dvadeset i prvog stoljeća, ali je zato najskuplji vrtić u cijeloj županiji, ali i šire. 


Ivo Jelušić


– Sve više mladih obitelji u Kraljevici kanimo poduprijeti oslobađanjem plaćanja dječjeg vrtića za drugo i svako sljedeće dijete. S obzirom da vrtić radi u punom kapacitetu, naravno, u planu je i njegovo proširenje. 


Dalibor Čandrlić


– Povećati kapacitet vrtića, smanjiti utjecaj gradske uprave u radu objekta. Omogućiti i poticati ulaganja, dakle otvorenost. Sva djeca trebaju imati mjesto u vrtiću, mirno djetinjstvo, oni su naša budućnost i najvažnija investicija, a roditelji osiguranu skrb za vrijeme radnog tjedna. Vrtić je najskuplji u okruženju, financiranje ide iz proračuna, na ovoj stavci se može i uštediti i rasteretit gradski proračun.



U svim izborima do sada je lijevi centar imao prednost od stotinjak 100 glasova u odnosu na desnicu. Ta prednost bi ovaj bi put mogla biti podebljana zajedničkim nastupom lijevog centra. Nada Turina Đurić kandidatkinja je HNS-a, SDP-a, HSU-a, PGS-a, HSS-a i IDS–a i nikad nitko u Kraljevici, do ovih izbora, nije okupio tako veliki broj stranaka na lijevom centru. Radmila Čahut Jurišić je kandidatkinja bez vlastite liste za gradsko vijeće što može implicirati da očekuje podršku HDZ-a čija je bila članica, doduše samo dvije godine, ranih devedesetih. Čandrlić je nezavisni, ali uz podršku HDZ-a, koji ga je kandidirao na iznenađenje mnogih, jer Čandrlić nije član HDZ-a i nikad prije nije se bavio politikom.


– Volim svoj grad. Aktivirat ću potencijale, kapacitete i resurse. Radim u privredi i razumijem što donosi razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Kraljevica je bila perjanica u riječkom prstenu, a danas je na začelju po mnogim pokazateljima, i to ću popraviti. U najboljim sam godinama, bivši sportaš, s brojnim poznanstvima ljudi iz poduzetničkog miljea, te s jakom podrškom i partnerskim, a ne opozicijskim odnosom prema aktualnim ministrima i Vladi. U konačnici osobno nisam opterećen politikom, i to mi osigurava u našoj lokalnoj sredini prepoznatljivost u borbi za dobrobit svih građana. Građani Kraljevice me predobro poznaju i znaju da ću im biti na raspolaganju svih 7 dana u tjednu, a ne samo 1 ili 2 dana., kaže Čandrlić.


Turina Đurić izražava uvjerenje da će građani nagraditi trud i znanje koje je uloženo u odgovorno upravljanje gradom tijekom protekle četiri godine. 


– Vidljivi su projekti koji su ostvareni i oni koji su započeti. Izvršavam obećanja, poštena sam, pravedna, imam hrabrost i odlučnost, a nadasve sam razumna. Kraljevica više nije grad o kojem se govori i piše kao o mjestu koje je na rubu propasti, upravo obrnuto. Pokazala sam da možemo raditi i velike, višemilijunske projekte poput ambulante, a radit ćemo još veće poput potpune obnove Frankopana u i izgradnje kanalizacije, novu javnu rasvjetu, uz pomoć EU novaca koje smo već dobili. Za to su potrebna znanja i vještine i mislim da to naši građani znaju. Ja sam dokazala da ih imam. Zato je naša izborna poruka »Provjereno najbolji!«, kaže nam Turina Đurić.


Na pitanje zašto se nada podršci građana, Radmila Čahut Jurišić odgovara nam da su građani su siti politike koja služi za političko uhljebljivanje, pa tako i u Gradu Kraljevici.


– Politika je zatvorila bolnicu, a potom i Brodogradilište Kraljevicu, rezultat je mrtav grad pun ruina. Kandidatkinja sam grupe građana i moj je moto »Grad po mjeri i u službi građana, a ne politike«.


Turina Đurić i Čahut Jurišić imaju posve oprečan stav oko nove ambulante u Kraljevici, na koju nje aktualna vlast jako ponosna.


– Osnivač ambulante je Županija, pa je i obveza Županije urediti ustanovu čiji je osnivač. Sredstva građana Kraljevice trebala su se uložiti u proširenje kapaciteta i uređenje diječjeg vrtića, čiji je grad osnivač i vlasnik. Prizemlje ambulante apsolutno nije funkcionalno, izvan pameti je bilo prijemni šalter staviti unutar previjališta, očito je sve rađeno bez konzultacije struke koja tamo radi, kaže Čahut Jelušić i ocjenjuje da su dvije ambulante opće medicine s dvije velike čekaonice bespotrebne za Kraljevicu, kad se za specijalistički pregled i urgentnu medicinu ionako mora ići u Rijeku.


Nada Turina Đurić već je nekoliko puta izrazila ponos zbog projekta ambulante.


– Ponosna sam da smo najveći projekt u povijesti našeg grada započeli i dovršili u 3 godine. Obećano-izvršeno. Mnogi nisu vjerovali da to možemo. Bilo je tužno gledati vijećnike HDZ-a koji su glasali protiv proračuna u kojemu je glavni projekt bila ambulanta. Naši građani znaju koliko je to bilo potrebno i u kakvom je stanju bila Zdravstvena stanica koju koristi više od 5.000 naših građana. U taj objekat 40 godina nije ništa uloženo, svaka inspekcija ga je mogla zatvoriti. Jedan od prioriteta je kvalitetna zdravstvena zaštita naših građana i već je ovih dana organiziran specijalistički pregled kao iznadstandardna usluga, a bit će ih još prema potrebama pacjenata. U financiranju nam je pomogla PGŽ i hvala joj na tome u ime svih građana, kaže Turina Đurić.


Tu je na njenoj strani i kandidat Jelušić.


– Ne vidim razlog da se uopće treba posebno komentirati projekt od čijeg je početka, još za mandata Josipa Turine 2005. godine, do konačne realizacije prošlo više od 10 godina. Logično je da je projekt morao kad – tad biti priveden svome kraju. Logično je i da se jedinica lokalne samouprave uključila svojom potporom Primorsko-goranskoj županiji koja je u istome krenula u rekonstrukcije domova zdravlja ne samo u Kraljevici, kaže jelušić, dok Čandrlić, kao i Čahut Jurišić smatra da objekt ambulante nije potpuno funkcionalan.


Iz razgovora sa stručnim zdravstvenim radnicima saznajem da objekt nije potpuno funkcionalan, primjerice, nema sobu za reanimaciju. Unaprijedila se forma, ne i sadržaj, a to ću upravo ja potencirati i napraviti u predstojećem mandatu. Financijski dio ove investicije treba analizirati uvidom u dokumentaciju. Na kraju ovo jest jedini i najveći projekt aktualne gradske administracije, a što u jednu ruku i govori o siromaštvu i nepostojanju projekata i vizije razvoja grada. U konačnici projekt treba nositi vlasnik objekta, a to je Županija, ocjenjuje Čandrlić.



Nada Turina Đurić


– Trgovi i fontane će se graditi onda kada za njih budemo mogli dobiti financijsku potporu Države ili EU fondova. To su skupi projekti, a mi prije svega moramo razmišljati o komunalnim, socijalnim, sportskim i kulturnim potrebama građana. Ako odgovorno upravljate, onda morate znati što su prioriteti. Kao doma, prvo kupite kruh, mlijeko…a onda, ako imate, kupujete kolače. Recimo, puno je važnije imati novca za kanalizaciju, zdravstvo, rasvjetu nego za popločene trgove. To je pitanje realnih mogućnosti i zdravog razuma, a ne želja i pozdrava u vrijeme izbora.


Radmila Čahut


– Trg Svetog Nikole je jedan prekrasan objekt, kojeg su prihvatili građani Kraljevice i podržali svojim potpisima i novčanim donacijama. Rađen je osam godina, utrošeno je 4 milijuna kuna, a nije zaživio zahvaljujući opstrukciji vijećnika HNS-a.


Ivo Jelušić


– Nije mi nikako jasno kako se ovaj projekt već nije odmaknuo s razine lokacijske dozvole. Naime, za njegovu izgradnju, uvjeren sam, postoje svi resursi i financije zainteresiranih strana koje su potrebne da se krene. Siguran sam da treba prije svega – više volje i dobre poslovne kombinatorike s partnerima koji imaju svoj interes pomoći Kraljevici po ovom pitanju. Kao zainteresirane ovdje prije svega vidim Primorsko-goransku županiju te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Da ne kažem da već postoji 600 – tinjak donatora koji su već donirali svoje novce za ovaj trg s kipom svetog Nikole. Osim toga, nije isključeno ni investiranje privatnika jer, ponavljam, ovo je projekt zbog kojeg će Kraljevica biti zadovoljniji grad, a taj će osjećaj onda pružiti i svojim gostima. Njegovu realizaciju uopće ne dovodim u pitanje s obzirom da mi je na vrhu liste prioriteta. 


Dalibor Čandrlić


– Trg isključivo zbog aktualne gradske uprave ne ide u realizaciju. Ovo je veliki projekat, zaslužuje i odgovarajući pristup. Da, skup je, i ja ću se s tim projektom uhvatiti u koštac. Povezivanje centra i obale, te vraćanje identiteta i otvaranje za nova ulaganja… Već su utrošena značajna sredstva i ukoliko nema dinamike odvijanja, onda je to bačen novac. A sredstva za Trg doniralo je 650 domaćinstava s područja grada, među kojima je najveći donator Miroslav Ćiro Blažević, brodogradilište, Primorsko Goranska Županija…Koliko saznajem projekt je praktički gotov i ima građevinsku dozvolu, te je kao takav ukomponiran i u prostorni razvoj Kraljevice. Štoviše, na njega se naslanja i već gotov projekt Županijske lučke Uprave kojim se uređuje gradska riva. Ne želim vjerovati da je zapelo na sitnim političkim prepirkama. Osobno mi je drago što dobivam snažnu i otvorenu podršku i od bivšeg gradonačelnika Turine pod čijom administracijom jest projekt i osmišljen na način da u meni prepoznaje osobu koja projekt može realizirati i privesti kraju. To ćemo i učiniti za budućnost Kraljevice i važnije je od ikakvog politikanstva. U svim projektima koje spominjemo evidentno je uočljiv nedostatak ljudskog resursa, a ja imam tim koji je spreman odmah započeti raditi, i spremam sam otvoriti vrata grada uistinu stručnim mladim ljudima.



Tema kanalizacije također je podijelila dvije pretendantice na gradonačelničko mjesto.


– Postoji idejni projekt koji rješava kanalizaciju Kraljevice zajedno s okolnim mjestima (Šmrika,Križišće,Bakarac), dakle, trebalo je forsirati K.D. Vodovod i kanalizaciju da taj projekt zaživi, uz novac iz EU fondova jer je neprihvatljivo da građani u 21. stoljeću rješavaju problem fekalija putem septičkih jama, a gradonačelnica je istodobno i saborska zastupnica. Pa koje koristi od toga imaju građani?, pita se Čahut Jurišić, a nada Turina ocjenjuje da je kanalizacija ogroman projekt čija se vrijednost za područje Kraljevice procjenjuje na 120 milijuna kuna.


– Projekt vodi KD Vodovod i kanalizacija, Hrvatske vode i mi kao JLS. To je ustvari nacionalni projekt u koji su uključeni svi gardovi općine u riječkom prstenu, i u visokoj je fazi izrade. Kandidiran je za EU sredstva, jer ni Kraljevica, niti država takve projekte ne mogu sami financirati. To prelazi naše mogućnosti. Bit će teško osigurati novac i za naš udjel, no tu se nadamo pomoći države. Ja sam uvjerena da će izgradnja početi u narednom mandatu, ako nam država bude stabilna. Svatko tko priča i obećava da ćemo to raditi sami, naprosto priča gluposti, jer ne zna što su mogućnosti. Znam da su građani nestrpljivi, i ja sam, ali nema druge nego još malo strpljenja, poručuje aktualna gradonačelnica.


Jelušić kaže da je potrebno mnogo više pozitivnog pritiska lokalne samouprave prema centralnoj vlasti kako bi ovaj problem dočekao svoje rješenje.


– Moja malenkost će se u tom smislu sigurno maksimalno posvetiti lobiranju za problem kraljevičke kanalizacije jer cijeli ARS kao stranka s izrazitim regionalnim predznakom svjesna je da je kanalizacija objektivan problem cijelog sjevernog Jadrana, ne samo Kraljevice, te ne ovisi isključivo o jedinici lokalne samouprave. To su golemi investicijski zalogaji koje je nemoguće ponijeti isključivo na leđima proračuna jedne manje sredine, Hrvatske vode su nositelji tog posla. Ovdje rješenje vidim isključivo u konkretnom zalaganju kod svih državnih i drugih instanci o kojima ovisi sustav kanalizacije, kaže Jelušić.


Smeće je vječna tema svih gradova i općina i uvijek jedna od glavnih zamjerki oporbe vlasti.


– Kraljevica je, nažalost, prljav, neuredan i zapušten grad, srećom da građani sami čiste čak i šire dijelove okućnice, gradska uprava je po tom pitanju, ali i svim drugim potrebama građana, neučinkovita, tako da se građani moraju sami snalaziti. Faranski progon je jedna od ulica koja opće nema odlagalište smeća, tako da su stanovnici ulice prisiljeni sami razvoziti smeće u okolne ulice ili sami voditi borbu sa KD Čistoćom da bi izborili kontejner, kaže Čahut Jurišić, dok Ivo Jelušić pitanje smeća poimlje kao forisiranje tobožnjih predizbornih problema za političke bodove.


– Živim u Kraljevici i uvjeravam vas – Kraljevica ima veće prioritete kojima se mora posvetiti. U globalu, Kraljevica je čist grad, nema značajnijih propusta u tom smislu. Međutim, Kraljevica je i grad koji zaslužuje postati prepoznatljiva, mirna vikend-destinacija za goste iz Rijeke i okolice, zaslužuje imati središnji trg s adekvatnim sadržajima, zaslužuje uložiti u modernizaciju brodogradnje te svojim stanovncima ponuditi bolja rješenja u demografskoj politici. U tim temama vidim prioritete, kaže Jelušić.


Turina Đurić ističe da svi najprije moraju razumijeti da otpad nije smeće koje netko mora sakupljati za njima.


– Otpad može biti koristan, moramo ga odvajati u za to predviđene spremnike. Na području grada Kraljevice organiziranim sakupljanjem otpada obuhvaćeno je 100 posto stanovništva. Odvojeno se sakupljaju sljedeće komponente komunalnog otpada: glomazni otpad, otpad iz vrtova parkova i groblja, papir i karton, tekstil, staklena ambalaža, plastična ambalaža i višeslojna ambalaža. Udio odvojenog otpada iznosi 14 posto (po masi) u 2016 godini. Ukupno je postavljeno 243 kontejnera za mješoviti otpad i 234 kontejnera za primarnu selekciju.


Po proizvodnji otpada po stanovniku smo ispod prosjeka Hrvatske, a za 33 posto manje od prosjeka Primorsko goranske županije. Svaki tjedan besplatno se prikuplja krupni otpad na kućnom pragu, periodično se postavljaju baje, a još uvijek je nekima teško javiti se u Grad i naručiti odvoz nego ga iskrcati na prvom zavoju. Imali smo edukacije o odvajanju otpada, Čistoća je slala informativne letke, pisali smo u Frankopanu, i priznajem ni ja nisam zadovoljna, do kud smo došli u svijesti o čistom okolišu, koji najviše ovisi od nas samih i našem ponašanju. Očito će trebati snažnije razviti sustav koji će motivirati, odnosno novčano kažnjavati one koji se ne ponašaju po pravilima, kaže aktualna gradonačelnica.