
Foto TZ MALINSKA
povezane vijesti
MALINSKA – Od 28. do 31. svibnja, Dubašnica na otoku Krku biti će epicentar okusa i mirisa povezanih s tradicijskom baštinom. Sensa, Festival sira – nazvan po istoimenom višestoljetnom običaju koji se održava na Spasovo, i ove godine donosi bogat četverodnevni program posvećen ovčarstvu koje stoljećima oblikuje krajolik Dubašnice i život njenih stanovnika. Sensa, odnosno “teć za sir”, jedan je od arhaičnijih običaja Krka koji se u kontinuitetu i s ponosom prenosi do danas, izražavajući poštovanje žitelja dubašljanskog kraja prema vlastitom pastirskom naslijeđu, stvarajući pri tom neraskidivu vezu između prirodnih ciklusa, lokalne zajednice i njene povijesti.
Upravo je običaj trke za sir bio inspiracija i motivacija za pokretanje Festivala sira s krčkom ovcom kao središnjim simbolom festivala, ne samo zbog ovčarstva koje je stoljećima prehranjivalo Dubašljane, već i zbog šire gastronomske i kulturne vrijednosti koji krčka ovca utjelovljuje. Njena otpornost, prilagodljivost i autentičnost čine je upravo savršenim ambasadorom sveukupne lokalne kuhinje koja, uz sir i mesne delicije, uključuje i vino, maslinovo ulje, ribu, tjestenine i tradicijske slastice.
Kako nam je predstavljeno i najavljeno od malinskarkih i dubašljanskih tursitičkih ali i djeltnika u kulturi, organizatora i domaćina programa koji će obilježiti i obogatiti naredne dane, Festival započinje u srijedu predstavljanjem partnerskih regija projekta “SReST” – Interreg Dunavska Regija, u sklopu kojega se festival organizira, a čiji je osnovni cilj upravo promocija slow food turizma u dunavskoj regiji. Dan se nastavlja panel raspravom “Od mekotine do pijata: perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku”. Već idzći dan, u četvrtak, sve će priredbe Festivala sira posvećene biti tradicionalnoj proslavi blagdana Spasova i običaja Sense, koja započinje svečanom misom u župnoj crkvi Sv. Apolinara u Bogovićima, uz blagoslov sira i vina. Slavlje istog dana kulminira utrkom mladića za sir ispred crkve. Dobro raspoloženje nastavit će se uz večernju Feštu od sira, na trgu Ivana Klobučarića – uz gastro ponudu lokalnih ugostitelja koji su se priključili Festivalu i s ljubavlju osmislili jela od janjetine i sira, inspirirana krčkom ovcom i lokalnom tradicijom. Taj dio programa koordinirati će renomirani krčki chef, Marin Pleše. Glazbenu podlogu osigurat će duo Mih & Me i grupa Vruja, sastavi koji spajaju tradicionalnu glazbu Istre i moderni izričaj.
Petak i subota, doznajemonadalje od predstavjia TZO Malinska-Dubašnica, donose niz radionica i demonstracija. Od filcanja vune i izrade presnaca – tradicijske slastice od mladog ovčjeg sira, do interpretacijskog vođenja kroz kulturnu baštinu Dubašnice i upoznavanja s krčkom ovcom u parku iza DUBoaka, spomenuti će festivalski dani ponuditi za svakoga ponešto. Petak završava plesom uz melodije klape Intriga, a dobroj se zabavi posjetitelji Malinske imaju pravo nadati i tijekom subote, kad će spomenuti manifestciju svojim nastupima obogatiti Kantridersi i Belfast Food.
Okvir:
Kako bi posjetitelji bolje upoznali autentične okuse Krka i različite proizvode od ovčje vune, ali i ljude koji iz njih stoje, tijekom trajanja festivala, od četvrtka do subote na Trgu Ivana Klobučarića u Malinskoj u vremenu od 10 pa do 20 sati održavati će se i sajam domaćih proizvoda. Iako se u ovakvom obliku organizira po prvi put, Festival ima stoljetne korijene. Cilj organizatora je ukazati na izazove s kojima se uzgajivači ovaca trenutačno susreću te pridonijeti očuvanju krčke ovce – iznimno ugrožene autohtone pasmine, kao i s njom povezanih gastronomskih i kulturnih vrijednosti