Zanosni okus

Jeste li probali pitu od jagoda i rabarbare? Izgleda kao odlična kombinacija

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Možete ju poslužiti toplu sa sladoledom ili ohlađenu u hladnjaku

Pita od jagoda i rabarbare odličan je spoj slatkog i kiselkastog.


Prhka kora ispunjena sočnim jagodama i pikantnom rabarbarom, idealno je uravnotežena i puna okusa, a paše pogotovo tijekom toplih ljetnih dana.


Možete ju poslužiti toplu sa sladoledom ili ohlađenu u hladnjaku.


Sastojci


Za koru:


  • 300 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 225 g neslanog maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 6–8 žlica ledene vode

Za nadjev:


  • 600 g svježe rabarbare, nasjeckane (komadi od oko jedan cm)
  • 250-300 g svježih jagoda, oguljenih i prepolovljenih
  • 200 g kristalnog šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 30g kukuruznog škroba
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žlica soka od limuna
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica maslaca, narezanog na male komadiće

Za vrh pite:


  • 1 jaje, razmućeno (za premazivanje)
  • 1 žlica šećera (po želji, za posipanje)

Priprema


Prvo napravite koru za pitu, tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati brašno, sol i šećer. Umiješajte maslac dok smjesa ne postane nalik grubim mrvicama. Dodajte ledenu vodu, jednu po jednu žlicu, dok se tijesto ne sjedini. Podijelite tijesto na pola, zamotajte u plastičnu foliju i ohladite najmanje jedan sat.


Potom, pripremite nadjev, tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati rabarbaru i jagode sa šećerima, kukuruznim škrobom, soli, limunovim sokom i vanilijom. Ostavite da odstoji 10-15 minuta.


Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu polovicu tijesta i stavite ga u kalup za pitu promjera 23 cm. Odrežite višak tijesta po rubovima.


Žlicom stavite nadjev od voća u koru i pospite malim komadićima maslaca.


Razvaljajte drugo tijesto i stavite ga preko nadjeva (ili narežite na trakice za rešetkasti vrh). Odrežite višak i stisnite rubove. Premažite gornju koru jajetom i pospite krupnim šećerom, ako želite.


Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite pitu na lim za pečenje kako biste uhvatili tekućinu i pecite 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 °C i pecite dodatnih 35–40 minuta, dok kora ne postane zlatnožuta.


Pustite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja kako bi se nadjev stegnuo.