Recept

Ostalo vam je još šparoga u dubokom? Isprobajte ih sa talijanskom “pastinom”

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Rižoto, ali s tjesteninom

Rižoto, ali s tjesteninom?


Zvuči odlično!


Ovaj se priprema s talijanskom pastinom (malom tjesteninom), umjesto tradicionalno s rižom, te čini izvrstan prilog ili čak samostalno jelo.


Jedinstvenog okusa i teksture, ovo je jelo gotovo za čas, a svidjet će se i onim najizbirljivijima.


Sastojci


  • 1 svežanj šparoga
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 ljutike, nasjeckane
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice mljevenog papra
  • 1 žlica paste od povrtnog temeljca
  • oko 300 g tjestenine pastina
  • 60 ml rosé vina
  • litra vode ili povrtnog temeljca
  • sok od pola limuna
  • 20 g naribanog parmezana
  • četvrtina žličice pahuljica čilija
  • 2 žlice maslaca
  • 1 mala kuglica burrate (po želji)

Priprema


Šparoge očistite i narežite mekane dijelove na duljinu cca dva centimetra.


Zagrijte vodu (ili povrtni temeljac) na laganoj vatri u loncu srednje veličine. Kuhajte šparoge na pari oko tri minute dok ne omekšaju, pa ih stavite sa strane.


Za početak pripreme rižota, dodajte dvije žlice maslinovog ulja u veliku tavu. Dodajte ljutiku i češnjak, miješajte dok ne omekšaju, a zatim začinite solju i paprom.


Dodajte tjesteninu i miješajte oko minutu, pa umiješajte pastu od povrtnog temeljca dok se ne sjedini.


Deglazirajte vinom (ako koristite) ili odmah dodajte vruću vodu ili temeljac. Počnite s šalicom vode ili temeljca i lagano kuhajte. Pirjajte i miješajte dok se većina temeljca ne upije. Nastavite dodavati šalicu po šalicu, često miješajući dok se ne doda sva voda ili temeljac. Pastina treba biti al dente i kremasta.


Zatim umiješajte sok od limuna, parmezan, pahuljice čilija i maslac kako biste završili jelo. Kušajte i po potrebi začinite s još soli i papra.


Za posluživanje nasjeckajte kuhane šparoge na pari, a možete dodati i kuglicu burrate, a šparoge posipajte po vrhu, piše Food by Maria.