Vrlo slasno!

Proljetna focaccia i još nekoliko jednostavnih recepata za ovaj tjedan

Ana Braškić

Po želji, pečenu focacciu možete posuti svježim začinskim biljem

PROLJETNA FOCACCIA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 30 min priprema, 45 min pečenje + vrijeme dizanja


SASTOJCI:


● 300 g glatkog brašna


● 200 g brašna manitoba


● 10 g svježeg kvasca


● 300 g vode


● 20 g soli


● 25 g maslinovog ulja


● suhi mažuran, timijan, origano


● 300 g šparoga (može i onih iz uzgoja)


● 1 ljubičasti luk


● 250 g mladog kravljeg sira


PRIPREMA:


U posudi pomiješati obje vrste brašna, smrvljeni kvasac i svu vodu. Zamijesite glatko tijesto. Zatim dodati sol te u tri navrata maslinovo ulje. Posljednje umijesiti začinsko bilje, odnosno origano, mažuran i majčinu dušicu.


Mijesiti još pet minuta. Tijesto pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže dva sata. Kada se tijesto diglo, prebaciti ga u nauljenu posudu za pečenje dimenzija 25×18 cm i lagano raširiti rukama.


Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se diže još pola sata. Za to vrijeme blanširati očišćene šparoge, a ljubičasti luk narezati na tanke ploške. Kada se tijesto diglo, pritisnite ga pristima, pokapajte s maslinovim uljem i pospite krupnom soli.


Focacciu stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva na 20 minuta. Po isteku vremena na focacciu rasporediti meki kravlji sir i šparoge. Peći još 25 minuta. Po želji pečenu focacciu možete posuti svježim začinskim biljem. Poslužiti toplu ili hladnu.



Foto: iStock

ŠPAGETI S POVRĆEM I KREMOM OD ČIČOKE


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 45 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


● 320 g špageta ili neke druge slične tjestenine


● 200 g plosnatih mahuna


● 100 g graška


● 2 mlada luka


● 1 svježa ljuta papričica


● maslinovo ulje, sol


Za kremu od čičoka:


● 300 g čičoka


● 1 dl vode


● maslinovo ulje, sol, papar


PRIPREMA:


U posoljenoj vodi skuhati čičoke u kori. Trebat će im nekih 30 minuta. U duboku tavu staviti maslinovo ulje, svježu papričicu prerezanu na pola i narezani mladi luk (koristiti sve osim korijena i najtamnijeg zelenog dijela).


Mahune oprati i narezati na komade. Kada mladi luk malo povene dodati mahune, prstohvat soli i pirjati pet minuta. Za ovo jelo koristi se svježi grašak, no ako ga nemate, možete kratko prokuhati smrznuti pa ga dodati jelu. Iz mahuna ukloniti ljutu papričicu te dodati grašak te pirjati još par minuta. Skuhanim čičokama oguliti kore, staviti ih u posudu, dodati sol, papar, malo maslinovog ulja i 1 dl vode te štapnim mikserom izraditi kremu.


Skuhati tjesteninu u posoljenoj vodi. Kad je tjestenina skuhana, ubaciti je u povrće, podliti s malo vode u kojoj se kuhala i dodati malo maslinovog ulja. Promiješati i poslužiti na kremi od čičoka. Po želji možete dekorirati s tanko narezanim ploškicama sirove čičoke, listićima mente ili bosiljka.



Foto: iStock

KUGLICE OD ŠPINATA I RICOTTE


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 30 min priprema


SASTOJCI ZA 24 POPEČKA:


● 250 g mladog špinata


● 250 g sira ricotta


● 50 g ribanog parmezana


● 40 g krušnih mrvica


● 2 žlice maslinovog ulja


● 1 režanj češnjaka


● sol, papar


● 1 jaje


● krušne mrvice za paniranje


PRIPREMA: 


Na maslinovom ulju kratko popržiti neoguljeni režanj češnjaka. Kada češnjak pusti miris, ubaciti špinat i pirjati ga od 5 do 6 minuta dok ne povene. Ukloniti češnjak, a špinat staviti u cjedilo i lagano gnječiti da uklonite višak vode.


Ocijeđeni špinat nasjeckati, pomiješati s ricottom, krušnim mrvicama i ribanim parmezanom. Začiniti solju i paprom i zamijesiti tijesto. Oblikovati kuglice, svaku umočiti u razmućeno jaje, uvaljati u krušne mrvice i složiti na pleh obložen papirom za pečenje.


Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 minuta. Poslužiti tople uz umak po želji. Ako želite, popečke možete pržiti u dubokom ulju.



Foto: iStock

PALENTA SA ZELENIM POKROVOM


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: 20 min pripreme, 20 min kuhanja


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


● 200 g instant palente


● 1 litra vode


● 350 g mladog kravljeg sira


● sol


● 500 g šparoga iz uzgoja


● 500 g svježeg neočišćenog


● graška


● 250 mladog luka


● maslinovo ulje


● sol, papar, majčina dušica


PRIPREMA:


Šparogama oguliti dno, odrezati vrhove i ostaviti ih po strani, a ostatak stabljike narezati na komadiće. Očistiti grašak. Mladi luk očistiti i narezati na ploškice. U dubokoj tavi na malo ulja popržiti mladi luk, dodati mu očišćeni grašak, a nakon nekoliko minuta i narezane stabljike šparoga.


Dodati malo vode te kuhati od 8 do 10 minuta. Vrhove šparoga skuhati u blago posoljenoj vodi 1-2 minute. Skuhati palentu prema uputama u blago posoljenoj vodi. Kada je kuhana, ugasiti vatru te u nju ubaciti sir.


Dobro promiješati dok ne postane kremasta.


Svakome poslužiti na tanjur kutljaču palente, malo povrća i povrh vrhove šparoga te pokapati s malo maslinovog ulja. Za ovo jelo možete koristiti i divlje šparoge, ali u manjoj količini.



Foto: iStock