Sve popularnije

Znate li razliku između panko krušnih mrvica i običnih?

Mija Dropuljić

Foto: iStock

Foto: iStock

Za novu razinu pohanja

Vjerojatno ste pri posjeti svojoj omiljenoj trgovini naišli na panko krušne mrvice i pitali se kako se zapravo one razlikuju i za što su dobre. Naime, panko krušne mrvice poznate su po tome što su lagane i hrskave – znatno više nego klasične krušne mrvice.


One potječu iz Japana, gdje se često koriste za paniranje i posipanje raznih jela, bilo da su pečena ili pržena. Ako ste dosad koristili obične krušne mrvice i niste bili zadovoljni teksturom, panko može donijeti upravo tu ekstra hrskavost koja vašim jelima možda nedostaje. Iako i jedne i druge mogu dati određenu teksturu, svaka vrsta ima specifična svojstva koja druga ne može nadomjestiti. Mogli biste se iznenaditi koliko se zapravo razlikuju.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cerulean Restaurant (WL) (@ceruleanwinona)



Što su zapravo krušne mrvice?


Krušne mrvice su zapravo širok pojam koji obuhvaća razne varijante. Drugim riječima, panko je samo jedna specifična vrsta krušnih mrvica. Krušne mrvice su vrlo korisne u kuhinji jer dodaju teksturu, služe kao hrskavi sloj kod mesa, pomažu u zgušnjavanju i povezivanju sastojaka te zadržavaju vlagu. Stoga se preporučuje da uvijek imate neku varijantu pri ruci u smočnici.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli GRAPE LEAF (@grapeleafaruba)



Tekstura i razlike u upijanju ulja


Iako su i jedne i druge hrskave, panko ima izraženiju hrskavost. To je ponajviše zbog njegove teksture, koja ga čini idealnim za paniranje. Ako želite jelu dati pravu hrskavost, preporučujemo panko, dok su obične krušne mrvice, iako također hrskave, nešto žilavije, zbog čega su odlične kad ih treba umiješati u smjese ili koristiti za povezivanje sastojaka.


Osim toga, obične mrvice su gušće i upijaju više ulja.Panko je, suprotno tome, lagan, prozračan i manje upija masnoće. Idealan je za jela poput piletine ili prženih kozica, dok su obične krušne mrvice bolje za mesnu štrucu ili složence. Osim po konzistenciji, razlika se vidi i u okusu. Naime, panko je uglavnom neutralnog okusa i koristi se isključivo radi teksture.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Emily Leary (@amummytoo)



Kako se panko proizvodi?


Još jedna važna razlika je u načinu proizvodnje. Dok se obične mrvice mogu raditi od bilo kojeg kruha, panko se pravi isključivo od kruha bez kore, pripremljenog od brašna, šećera, masti, kvasca i soli. Taj se kruh ne peče klasično, već se kuha, zatim suši i pretvara u pahuljaste mrvice nepravilnog oblika. Upravo taj proces daje panku prozračnu strukturu i prepoznatljiv izgled s duguljastim i oštrim rubovima.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Selena (@selenaxphotojournal)



Korištenje i zamjena u receptima


Iako su obične krušne mrvice iznimno korisne, imaju i svojih mana. Lako je pretjerati s količinom, pogotovo kad se koristi mješavina brašna i mrvica za pohanje, jer kruh prirodno upija ulje. Previše slojeva može rezultirati masnim i teškim jelom.


Da biste to izbjegli, preporučuje se nanošenje samo tankog sloja brašna prije paniranja. Također, temperatura ulja igra važnu ulogu – preniska temperatura povećava upijanje ulja, a rezultat su blijeda i manje ukusna jela. Ako vas brine količina ulja koju jelo upije, panko je bolji izbor.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Takibi (@takibi_pdx)



Zamjena jednih za druge u receptima je moguća, iako će krajnji rezultat biti nešto drugačiji. Ipak, oba tipa služe istoj osnovnoj svrsi – dodavanju teksture. Obično se mogu zamijeniti u jednakim količinama, osobito u receptima gdje se mrvice koriste za oblaganje, kao kod pohanja, ili za posipanje, poput složenaca. Samo imajte na umu da je panko nezačinjen i daje hrskaviji rezultat, pa će jelo ipak ispasti nešto drugačije.