A-1 liga košarkaša

Ostanak samo teorija: Kvarner 2010 u 20. kolu doživio 18. prvenstveni poraz

Zlatko Horvat

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Polufinalisti doigravanja i Kupa Krešimira Ćosića prošle sezone na putu su prema A-2 ligi! Košarkaši Kvarnera 2010 doživjeli su 18. prvenstveni poraz i sada ih na životu u A-1 ligi drži još samo teorija. U utakmici protiv Alkara, koja je za njih bila biti ili ne biti, Riječani su odigrali loše, a u dramatičnoj završnici u tragičara se prometnuo Mauro Veljačić, koji je u kontri, kod rezultata 64:65, promašio polaganje nakon »krađe« Kučana, a poslije ofenzivnog skoka Butorca, Veljačić je promašio i tricu…


Imali su domaći još jednu šansu, nakon što je Gaurina s crte slobodnih bacanja samo jednom bio precizan (64:66). Imali su posljednji napad, ali spetljali su se, a gosti uspjeli izboriti – mrtvu loptu. Budući da je strelica bila usmjerena prema njihovu napadu, za domaće je to bio kraj nada. Hrvoje Vučić ubacio je oba slobodna bacanja… Riječani su pognutih glava otišli u svlačionicu, za ostanak im treba čudo, a Sinjani su na tribinama sa svojim navijačima pjesmom proslavili pobjedu vrijednu ostanka.


– Kao što sam prošle sezone potpisao najbolji rezultat, sada potpisujem i najgori. Ali idem uspravne glave. Dečki su dali sve od sebe u okviru mogućnosti. Stojim iza njih, ostajemo složni. Mučimo se od dana kad je skresan budžet i igrački kadar – kaže Marijan Mance, trener Kvarnera 2010, koji se dugo poslije utakmice zadržao u svlačionici s igračima i pomočnicima Teddyjem Delačem i Martinom Novakom, Slovencem iz Ilirske Bistrice, koji za rođendanski dar nije dobio pobjedu.




– Ono što je rečeno u svlačionici tamo i ostaje. Sjest ćemo i probati izračunati što se da napraviti za ostanak. Moramo pokazati ponos i odigrati pošteno do kraja, a ne primitivni mentalitet kao da smo skupina prolaznika.


Igrači Kvarnera 2010 nisu se mogli sastati sa šutom, pogodili su samo osam od 28 pokušaja za tri poena (Veljačić, Pešut i Butorac jednu od 16!), nije bio punoi bolji ni šut za za dva poena (12-36, 33 posto). Promašeno je i šest slobodnih bacanja, tri u posljednje dvije minute. Zona sumraka… Kakav je bio kraj, takav je bio i početak. Važnost susreta sputala je Riječane, pogodili su samo dvije od prvih 11 lopti iz igre (trice 0-6, slobodna bacanja 0-2), što su gosti iskoristili za startnu prednost (4:11, 7′). Ivan Kučan je za 35 sekundi sam dvaput pogodio po ulasku u igru, ali gosti su odgovorili s dvije trice i dobili krila.

Riječki se brod opasno nagnuo, u trećoj minuti druge dionice bili su na minus devet (13:22). Nisu se mogli sastati sa šutom, lopte su izlazile iz obruča, dok su ničije lopte redovito završavale u rukama gostiju. Pa ipak, kada su Veljačić i Štimac spojili tricu i dvicu poslije krađe Pešuta, razmak je smanjen na minus tri (21:24). Obrana nije bila sporna, a kada je (nakratko) krenuo šut, domaći su preuzeli kontrolu igre. Kučan je tricom donio prvo izjednačenje (30:30, 18′), a Veljačić s crte slobodnih bacanja prvo vodstvo (34:33, 19′).


Na poluvremenu je stiglo 15 pripadnika Maligana, koji su pjesmom ponijeli gostujuću momčad (39:42), tražeći pobjedu. I dobili su je. Riječani su opet upali u probleme s realizacijom, u nepunih sedam minuta treće dionice ubacili su samo pet poena, pa su se opet našli u zaostatku. Do kraja uspjeli su samo jednom izjednačiti…