BRUTALNOST RATA

Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, pogođene su četiri termoelektrane

Hina

Reuters

Reuters



KIJEV – Rusija je u subotu napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.


Galuščenko je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram objavio da su ruski udari ciljali regiju Dnjepropetrovsk u središnjoj Ukrajini i zapadne regije Lavov i Ivano-Frankivsk.


DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka, priopćila je da su pogođene četiri termoelektrane.




“Neprijatelj je ponovno masovno granatirao ukrajinska energetska postrojenja”, stoji u priopćenju DTEK-a. “Oprema tvrtke ozbiljno je oštećena. U ovom trenutku djelatnici energetike pokušavaju otkloniti posljedice napada.” Tvrtka je rekla da ima žrtava, ali nije navela druge detalje.


Od 22. ožujka ruske su snage pojačale svoja bombardiranja ukrajinskog elektroenergetskog sektora, napadajući termo i hidroelektrane i drugu energetsku infrastrukturu gotovo svakodnevno.


Ukrajina je izgubila oko 80 posto svoje proizvodnje u termoelektranama i oko 35 posto svojih hidroenergetskih kapaciteta, rekli su dužnosnici. Njezin energetski sustav već je bio oslabljen ruskom zračnom kampanjom u prvoj zimi rata koji je Rusija pokrenula u veljači 2022.


Unatoč blagom proljetnom vremenu posljednjih tjedana, Ukrajina se suočila s manjkom električne energije i vlada je morala uvesti planirana isključenja struje u nekoliko regija i okrenuti se interventnom uvozu električne energije.


U regiji Dnjepropetrovsk ukrajinska protuzračna obrana oborila je 13 ruskih projektila, rekao je guverner Serhij Lisak.


“Nažalost, nismo mogli izbjeći sve napade. Energetski objekti u regijama Dnjepropetrovsk i Krivij Rih su oštećeni, izbili su požari.” Lisak je rekao da je opskrba vodom prekinuta u gradu Krivij Rihu.