Foto: Pixabay
Nedavna analiza otkrila je da ugrizi mogu izazvati stanje s teškim simptomima
povezane vijesti
- Pronađen vlasnik: Nije držao pod nadzorom pse te je jedan od njih iskočio iz prtljažnika i nekoliko puta ugrizao dijete
- Kod crkve u Šišanu pas napao i ugrizao dijete koje se igralo i prolazilo pored automobila. Iskočio iz prtljažnika
- Ako ste alergični na nikal, ove namirnice trebate izbjegavati ili ih ograničiti
Prije nešto više od deset godina, istraživači su otkrili da ugrizi krpelja mogu uzrokovati da neki ljudi razviju alergiju na hranu i to na meso i mesne proizvode, alergijsko stanje koje se naziva alfa-gal sindrom (AGS).
Stanje je dobilo ime po ugljikohidratu koji se obično nalazi u proteinima kod većine sisavaca, uz značajnu iznimku primata, kao što su ljudska bića.
Alfa-gal se pojavljuje na svim vrstama tkiva sisavaca koji nisu primati, što znači da ga ima i u mesu, poput svinjetine, govedine, kunića i janjetine, te u životinjskim proizvodima, poput mlijeka i želatine.
No, posljednjih su godina istraživači također otkrili da se alfa-gal nalazi u slini krpelja.
I, iz razloga koje istraživači još nisu otkrili, neki ljudi koje su ugrizli krpelji razvijaju vrstu antitijela koja se nazivaju IgE anti alfa-gal.
Ovo antitijelo može pomoći u zaštiti od ugriza krpelja, ali ih također čini alergičnima na sve što sadrži alfa-gal, poput mesa i životinjskih proizvoda.
“Alfa-gal sindrom je veliki javnozdravstveni problem u nastajanju, s potencijalno ozbiljnim zdravstvenim učincima koji mogu biti doživotni za neke pacijente. Neophodno je da liječnici budu svjesni AGS-a kako bi mogli pravilno procijeniti, dijagnosticirati i liječiti svoje pacijente te ih također educirati o prevenciji ugriza krpelja kako bi zaštitili pacijente od razvoja ovog alergijskog stanja,” ističu stručnjaci.
Simptomi se često pojavljuju dva do šest sati nakon konzumacije hrane koja sadrži alfa-gal ili druge vrste izloženosti ugljikohidratima (na primjer, lijekovi obloženi želatinom).
U nekim slučajevima alergijska reakcija može kasniti nekoliko sati, nije jasno što je iza toga, ali se smatra da alfa-gal može imati sporiju probavu i apsorpciju od drugih alergena.