Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Njemačka upozorila Francusku: "Bez SAD-a se Europa ne bi mogla učinkovito zaštititi" - Novi List

NoviList.hr

Njemačka upozorila Francusku: "Bez SAD-a se Europa ne bi mogla učinkovito zaštititi"

Svađa oko NATO-a

10. studeni 2019 13:12

Napisao: HINA

Da, trebamo snažnu i suverenu Europu, ali trebamo je u snažnom NATO-u", kaže njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u nedjelju je upozorio na potkopavanje NATO saveza u dosad najoštrijem odgovoru Berlina na kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene toj organizaciji. 

Macron je ovog tjedna rekao za Economist da je NATO u stanju "moždane smrti" navodeći nedostatak koordinacije i nepredvidljivost Amerike pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa. Također je izrazio sumnju u sigurnosno načelo saveza po kojemu će se napad na jednog saveznika tretirati kao napad na sve saveznike. 

"Pogrešno bi bilo potkopati NATO. Bez SAD-a se ni Njemačka ni Europa ne bi mogle učinkovito zaštititi", napisao je Maas u kolumni koju je online objavio Der Spiegel. 

Maas podržava Macronov poziv na jačanje europskih obrambenih kapaciteta. "Zato zajedno s Francuskom naporno radimo na izgradnji Europe koja puno bliže surađuje u sigurnosnoj politici", napisao je Maas. 

No, upozorio je da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih. 

"Da, trebamo snažnu i suverenu Europu, ali trebamo je u snažnom NATO-u", kaže Maas. 

Pozvao je na stvaranje Europskog sigurnosnog vijeća u kojoj bi Velika Britanija također trebala biti članica bez obzira na planirani pa odgođeni izlazak iz Europske unije. 

Kaže da radi na toj ideji s francuskim kolegom Jean Yves Le Drianom i najavio da će Njemačka predstaviti okvir vijeća tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2020. 

Francuska tradicionalno ima podvojenu ulogu u NATO-u i nije sudjelovala u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. iako je bila među osnivačicama Sjevernoatlanskog saveza. Ipak, Macronovi komentari samo mjesec dana prije samita NATO-a u Londonu 4. prosinca nisu bili očekivani. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak kako je Macron pretjerano reagirao. 

"Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi kako bi izrazio svoje mišljenje. Ja ne vidim na taj način stanje suradnje u NATO-u", rekla je Merkel na konferenciji za medije u Berlinu uz glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. 

(Hina) xdor ykga