Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Riječanima populariziraju tehničku kulturu na moderan i zabavan način - Novi List

NoviList.hr

Riječanima populariziraju tehničku kulturu na moderan i zabavan način

Festival tehničke kulture

24. listopad 2019 18:55

Napisao: Ljiljana Hlača

Na Gatu izlaže 25 izlagača koji predstavljaju modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju i orijentaciju, astronomiju, automodelarstvo, brodomaketarstvo...

Foto Damir Škomrlj

RIJEKA - U šatoru na Gatu Karoline Riječke započeo je Festival tehničke kulture. Riječ je o 7. izdanju manifestacije koja nudi mogućnost upoznavanja javnosti s najboljim dostignućima u tehničkoj kulturi. Cilj događaja je jasan - popularizirati tehničku kulturu na moderan i zabavan način.

Otvarajući ovaj događaj pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić je rekla da događaji poput ovog nadopunjuju tehničku kulturu, dok je predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat dodao da posebno treba veseliti činjenica da broj djece koja se bave tehničkom kulturom raste, ali da je to ujedno razvojni put Rijeke, u dobu kada suvremene tehnologije igraju sve važniju ulogu u svakodnevnom životu.

Na Gatu izlaže 25 izlagača koji predstavljaju discipline modelarstva, elektronike, automatike, raketnog modelarstva, informatike, robotike, radiokomunikacije i orijentacije, astronomije, automodelarstva, brodomaketarstva, aviomodelarstva, jedriličarskog modelarstva, fotografije, filmskog i videostvaralaštva, učeničkog zadrugarstva, inovatorstva, ronjenja i podvodne fotografije te kajakaštva s fokusom na gradnju čamaca.

Zainteresirani mogu upravljati dronovima, automodelima, jedrilicama i robotima. Tu su i praktične radionice, demonstracije, prezentacije, predavanja i izložbe uz stručne mentore iz cijele Hrvatske i predstavnike sedamnaest nacionalnih saveza.

4016057

Pravi hit je bila izrada raznih broševa (u obliku likova iz crtića) od šperploče. Riječ je o radionici koja je spajala modelarstvo i elektroniku, a zanimljivost je bila ta da su se na oči likova lijepile malene svijetleće diodice.

Festival tehničke kulture 2019. organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Rijeka, uz potporu Primorsko-goranske županije. Ulaz je slobodan.

4016056

4016064

4016065

4016058

4016059

4016061

4016062