Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
19. siječnja 2020.
Ispis članka: Kostrena i Selnica ob Dravi postale općine prijatelji - Novi List

NoviList.hr

Kostrena i Selnica ob Dravi postale općine prijatelji

Sporazum

24. svibanj 2019 10:38

Napisao: Biljana Savić

Slovenski domaćini i gosti iz Kostrene su simbolično i svečano obilježili početak suradnje, dok je sam čin bratimljenja održan na svečanoj sjednici u okviru proslave Dana Općine Selnica ob Dravi

Kostrena i Selnica ob Dravi postale općine prijatelji

KOSTRENA - Jučer je u Selnici ob Dravi potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji Općine Kostrena i slovenske Općine Selnica ob Dravi u kojoj tim povodom boravi delegacija iz Kostrene predvođena načelnikom Draženom Vranićem, zamjenicom načelnika Đurđicom Matešić-Bilobrk, predsjednikom Općinskog vijeća Draženom Soldanom i potpredsjednikom Općinskog vijeća Željkom Linšakom.

Brojne aktivnosti

Kostrensku delegaciju čine ukupno 34 predstavnika, a dvodnevni program ispunjen je aktivnostima kojima su slovenski domaćini i njihovi gosti iz Kostrene simbolično i svečano obilježili početak suradnje među općinama, dok je sam čin bratimljenja održan na svečanoj sjednici u okviru proslave Dana Općine Selnica ob Dravi.
U svom prigodnom govoru uoči potpisivanja Sporazuma, kostrenski načelnik Dražen Vranić istaknuo je da će se Kostrena i Selnica u budućnosti razvijati u duhu suradnje i zajedničkih projekata kao i kroz kulturnu razmjenu udruga i ustanova.

- Ovo je za Kostrenu poseban događaj koji će ostati trajno zabilježen u povijesti naše općine i prvo bratimljenje koje potpisujemo. Posebno mi je drago što je to upravo s općinom s kojom imamo puno sličnosti i dodirnih točaka. Osim suradnje, činom bratimljenja šaljemo važnu poruku da se želimo razvijati u europskom duhu i zajedništvu i da je upravo naša različitost najveće bogatstvo i vrijednost na kojoj trebamo graditi svoju budućnost - kazao je Vranić.
Povodom Dana Općine Selnica ob Dravi kostrenski načelnik uručio je načelnici Selnice Vlasti Krmelj nekoliko simboličnih poklona; sliku koja je dar akademskog slikara iz Kostrene Ivana Penzeša – Nadalova, Kostrensku tortu izrađenu prema receptu lokalne slastičarnice u posebnom pakiranju, koje je kao i promotivne poklone Općine Kostrena dizajnirao Kostrenjanin svjetskog glasa Juraj Zigman, a među darovima je bila i keramička svjetiljka koju su kao simbol praznika Dana Občine Selnica izradili članovi Udruge Vali.

Pune ruke

Svečanu ceremoniju svojim su nastupima uveličali Ženski vokalni sastav Luštrin iz Kostrene i Muški pjevački zbor Kulturno društvo Pavza iz Selnice. Naglasak cijelog programa bio je upravo na kulturnom izričaju. Kostrena se u Selnici predstavila izložbom radova kostrenskih udruga Veli pinel i Vali koju je svojim recitacijama uveličala pjesnikinja Branka Kržik Longin.

Osim darova općinskoj načelnici, Kostrenjani su u Selnicu došli punih ruku. Mjesnoj knjižnici darovali su komplet Zbornika i knjige kostrenskih autora, a svim sudionicima svečane sjednice podijeljena je kostrenska torta u barčici kao simbol pomorske tradicije Kostrene.