Premužićeva staza

Krstičević planinario 15 km po Velebitu sa Stipom Božićem te ključnim ljudima MORH-a: ‘Jačamo timski duh’

Hina

Foto MORH/T. Brandt

Foto MORH/T. Brandt

Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća, a svi naši zapovjednici moraju biti primjer. Organizirali smo hodnju na Velebit kako bismo vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za hrvatskog vojnika, rekao je Krstičević



ZAGREB Čelnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u ponedjeljak su, zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom i alpinistom Stipom Božićem, bili u hodnji dugoj 15 kilometara Nacionalnim parkom Sjevernim Velebitom kako bi ojačali timski duh.


“Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća, a svi naši zapovjednici moraju biti primjer. Organizirali smo hodnju na Velebit kako bismo vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za hrvatskog vojnika”, rekao je ministar Krstičević prije početka hodnje Premužićevom stazom.


Dodao je i da je cilj hodnje ojačati ključne vrijednosti Hrvatske vojske – zajedništvo i timski rad, te je poručio kako je ponosan što je na čelu tog sustava.




Podsjetio je da Velebit ima posebno značenje za pripadnike Hrvatske vojske i danas i u vrijeme Domovinskog rata te da je prošle godine Hrvatska vojska provela najsloženiju vojnu vježbu od završetka Domovinskog rata pod nazivom “Velebit 18 – združena snaga”, kojom je pokazala moć, snagu i združeno zajedničko djelovanje svih postrojba.


“Budućnost moderne Hrvatske vojske grade ljudi, hrvatski vojnici, dočasnici i časnici koji moraju imati fizičku spremnost i mentalnu snagu kako bi uspješno izvršili sve zadaće i suočili se sa svim izazovima”, ocijenio je Krstičević.


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je nakon dolaska na cilj kako hrvatski vojnici moraju znati voditi računa o sebi.


“Odgovorni smo za sebe, ali i za one oko sebe. Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama hrvatski vojnici i vjerujem da je vojska još jednom pokazala da je spremna izvršiti svoje zadaće”, poručio je Šundov.


Alpinist Stipe Božić istaknuo je da su vojnici danas bili i planinari te da su planinari priodnijeli u Domovinskom ratu, a posebno Gorska služba spašavanja i specijalci.



“Ostali smo i dalje prijatelji i suradnici u spašavanju ljudskih života. Hrvatska vojska je bliski partner u spašavanju i traganju. Zajedno smo spasili stotine ljudskih života”, istaknuo je dodajući kako je ponosan na uspješno izvedenu hodnju i timski rad.


Pripadnici Hrvatske vojske pod vodstvom Zapovjedništva specijalnih snaga hodnju od Planinarskog doma Zavižana, preko Rossijevog skloništa do Planinarske kuće Alana prošli su za nepunih šest sati. Kondicijske hodnje redovite su aktivnosti koje se provode na raznim lokacijama tijekom godine.



Hodnja na Velebitu provedena je drugu godinu zaredom, a prijašnjih godina osoblje MORH-a i HV-a planinarilo je na Medvednici. Također, početkom listopada osvojili su najviši vrh Mosora – Veliki Kabel, a u rujnu su proveli hodnju na SRC-u “Jarun” u Zagrebu.