Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Kontakt iz svemira

Umjetna inteligencija prepoznala misteriozne signale koji dolaze iz svemira

Pixabay.com
Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2018. u 14:36 2018-09-11T14:36:52+02:00

Za signale se smatra da dolaze iz galaksije daleke tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. 

Nova umjetna inteligencija uočila 72 ranije neotkrivena zvuka, poznata i slična „brzom radijskom prasku“ koji potječe iz udaljenih galaksija. To je uočio program Breakthrough Listen, zadužen za traženje života u svemiru.

Za „brze radio praskove“ odavno se misli da su jedna od najzagonetnijih pojava u svemiru. To su, između ostalog, intenzivne eksplozije radijskih emisija koje se mogu čuti na Zemlji, a zatim se isključe.

Znanstvenici još nisu sigurni što ih uzrokuje, niti od kuda dolaze. Uočiti ih je jako teško, tako da je do danas detektiran i otkriven relativno mali broj radijskih emisija.

Neutronske zvijezde ili vanzemaljska tehnologija? 

Ipak, stanje se s vremenom i razvojem tehnologije polako mijenja. Znanstvenici su sada otkrili 72 praska koji dolaze s istog mjesta. To su napravili uz pomoć umjetne inteligencije koja je, u kratkom vremenskom roku, skenirala 400 terabajta postojećih podataka i našla brojne detekcije koje nisu prije bile nađene.

Uobičajeno je da radijski prasak dolazi iz jednog poznatog izvora, dok je ovo ponavljanje zanimljiv izvor za znanstvenike koji će sada proučavati to jedno mjesto u nadi da će saznati nešto više o signalima.

Za signale se smatra da dolaze iz galaksije daleke tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Trenutno još ne znaju što ih uzrokuje, a nagađanja idu od visoko magnetiziranih neutronskih zvijezda do poruka koje stvara vanzemaljska tehnologija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.