Pružile podršku

I djevojke Niša prosvjedovale za djevojčicu iz Zadra: ‘Nismo mogle ne solidarizirati se’

Portal Novilist.hr

Foto Facebook Centar za devojke Niš

Foto Facebook Centar za devojke Niš



NIŠ Na ulice 15 hrvatskih gradova danas je izašlo na tisuće građana koji su na prosvjedima ‘Pravda za djevojčice’ izrazili podršku tinejdžerici iz Zadra, žrtvi seksualnog nasilja i jasno poručili da je nekažnjavanje zločina također zločin. Prosvjedi su održani u Zadru, Šibeniku, Splitu, Korčuli, Rijeci, Puli, Labinu, Dugom Selu, Jastrebarskom, Čazmi, Varaždinu, Bjelovaru, Čakovcu, Osijeku i Zagrebu.


S hrvatskim su se građanima i djevojčicom iz Zadra gotovo istodobno solidarizirale djevojke iz Niša. Akciju podrške organizirao je Centar za devojke Niš.


– Kako se ne bi organizirale? Mi radimo s djevojčicama, djevojkama i ženama. Tema nasilja nad ženama osnovna je tema kojom se bavimo, a ulične akcije jedna od omiljenih metoda komunikacije sa sustavom i javnošću.




Solidarnost je jedno od naših osnovnih načela, tako da nije moglo biti drugačije nego podržati svoje prijateljice i suborkinje. Pravosuđe je i u nas sporo, kazne male, a nesenzibiliziranost institucja velika. Stavovi javnosti u Srbiji o ovom problemu i dalje su na poražavajućem nivou, objasnila nam je motive za ovu solidarnu akciju Tatjana Nikolić, izvršna koordinatorica Centra za devojke Niš.


Kako je to danas izgledalo u Nišu pogledajte ispod.