Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Najavio osnivanje nove tajne službe

Dodik prijeti obavještajnoj agenciji, OSA mu poručila da će odlučno braniti ustavni poredak

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. svibanj 2018. u 17:58 2018-05-04T17:58:47+02:00

»Eventualno donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji od strane entitetskih institucija na osnivanju entitetskih obavještajno-sigurnosih agencija bi predstavljalo izravno kršenje Zakona o OSA-i BiH, uzurpaciju državnih ovlasti i prerogativa i ugrožavanje ustavnog poretka BiH«, stoji u priopćenju OSA-e koje je dostavljeno lokalnim medijima

SARAJEVO Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) upozorila je u petak da predsjednik Republik Srpske Milorad Dodik zagovara protuzakonito i protuustavno djelovanje najavama uspostave posebne obavještajne agencije u tom entitetu kao i zakona kojima bi se u RS-u ograničio ili čak onemogućio rad OSA-e, jedine zakonite agencije takve vrste u BiH.

»Eventualno donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji od strane entitetskih institucija na osnivanju entitetskih obavještajno-sigurnosih agencija bi predstavljalo izravno kršenje Zakona o OSA-i BiH, uzurpaciju državnih ovlasti i prerogativa i ugrožavanje ustavnog poretka BiH«, stoji u priopćenju OSA-e koje je dostavljeno lokalnim medijima.

Iz ove su agencije reagirali na Dodikovu izjavu za komercijalnu televiziju TV 1 u kojoj je on ustvrdio da je OSA izvan svake zakonite kontrole i djeluje po političkim nalozima člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

»Imamo jednu potpuno nekontroliranu organizaciju koja djeluje putem svojih izvršnih naloga, prati sve nas funkcionere u RS-u s namjerom da podrije čitav jedan sustav«, ustvrdio je Dodik.

Kazao je da su stoga u RS-u već pripremili zakonska rješenja kojima će onemogućiti djelovanje OSA-e na teritoriju RS i stvoriti pretpostavke za uspostavu entitetske obavještajne agencije.

Prije toga Dodik je posebice prijetio zaposlenicima OSA-e srpske nacionalnosti nazivajući ih izdajnicima i neprijateljima RS.

»Mi imamo sve podatke o tome tko su ti ljudi i na koji način rade taj prljavi posao, a kada bude pravi trenutak to ćemo sve detaljno objaviti i prezentirati javnosti«, najavio je Dodik u ožujku.

Rukovodstvo OSA-e u priopćenju je upozorilo da će u slučaju donošenja protuustavnih i nezakonitih pravnih akata ili poduzimanja takvih protuustavnih i nezakonitih radnji od strane entitetskih institucija biti poduzete »sve nužne mjere... u cilju zaštite ustavnog poretka BiH, zaštite ovlasti, prava i interesa države BiH i vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire«.

Najavili su da ćee »bez obzira na sve napade i pritiske OSA i dalje nastaviti u punom kapacitetu i okviru svojih zakonskih ovlasti odlučno, predano i profesionalno izvršavati sve svoje dužnosti i zadaće na teritoriju cijele BiH«.

U javnost su ranije procurili podaci da je Dodik bio meta tajnog prisluškivanja u sklopu istraga koje je o njemu otvorilo Tužiteljstvo BiH.

Potvrđeno je da je predmet istrage bila sumnjiva transakcija vrijedna 750 tisuća eura kojom je Dodik kupio vilu u Beogradu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.