Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
6. prosinca 2019.
Svečano i dostojanstveno

foto ZAŠTITNIK GRADA NA RJEČINI Tradicionalnom procesijom i misom Riječani slave Dan sv. Vida

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2017. u 19:50 2017-06-15T19:50:00+02:00

Središnja proslava blagdana sv. Vida održana je predvečer. Svečana procesija s relikvijama sv. Vida tradicionalno je prošla od katedrale sv. Vida preko Korza do Trga Riječke rezolucije, gdje je, uz stup na kojemu je u reljefu sačuvan prikaz sv. Vida iz 1508. godine, slavljena svečana misa.

Slavlje je predvodio mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski u zajedništvu s domaćinom, nadbiskupom Devčićem te mons. Draženom Kutlešom, biskupom porečko-pulskim, mons. Ivicom Petanjkom, biskupom krčkim i riječkim svećenicima, a u procesiji kao i na misi, među mnogobrojnim vjernicima, bio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima.

Govoreći o kršćanskim mučenicima, naglašeno o sv. Vidu, biskup Križić je isticao da oni poručuju da nema autentičnog kršćanskog života bez nekog trpljenja. Rekao je da vjera nije laka stvarnost ako se želi biti vjeran evanđeoskim vrijednostima, da nema svetosti bez služenja i ljubavi, bez žrtve, bez darivanja drugima, bez zauzetosti za one koji trpe, da samo ljubav može potaknuti nekoga da se žrtvuje za druge.

– Kada usfali ljubavi, onda glavna briga postaje živjeti samo za sebe, a tako živjeti je osiromašenje i prosipanje života. Život se spašava i ima smisla onda kada se drugima daruje. Neka nas trajno prati zagovor sv. Vida. Neka zagovara i pomaže ovaj grad, sve ljude koji obnašaju posebne odgovornosti, sve njegove stanovnike da budu sretni ljudi, posebno neka zagovara ljude koji pate, koji su u bijedi, poručio je, među ostalim, biskup Križić.

G1506B10
Procesija u Rijeci za Dan sv. Vida / Foto Roni Brmalj

Opširnije u tiskanom izdanju novog lista

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.