Bogat program

U ponedjeljak počinje najveća Rijeka psihologije dosad

Aneli Dragojević Mijatović

Program su najavile Edita Stilin, Ines Jakovčić i Lana Golob / Snimio Marko GRACIN

Program su najavile Edita Stilin, Ines Jakovčić i Lana Golob / Snimio Marko GRACIN

Manifestacija obuhvaća 38 radionica, 38 predavanja, sedam dana otvorenih vrata, dva okrugla stola, dvije tribine, dva pub-kviza, dva prodajno-promotivna štanda, na 59 lokacija u Rijeci i okolici



RIJEKA Od 18. do 24. veljače u Rijeci i okolici održava se osma Rijeka psihologije koju organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i drugi predstavnici sveučilišne zajednice, lokalne samouprave i neprofitnog sektora.


Manifestaciju koja se provodi u sklopu obilježavanja Tjedna psihologije u Hrvatskoj, koji je Hrvatsko psihološko društvo pokrenulo 2008., jučer su najavile Ines Jakovčić, predsjednica Organizacijskog odbora (Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci), Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a i Lana Golob, ispred Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke. 


Sve besplatno


U Tjednu psihologije, istaknuto je, psiholozi diljem Hrvatske javnosti približavaju spoznaje koje nam mogu biti korisne u svakodnevnom životu, a proizlaze iz znanstvenih istraživanja. U sklopu ovogodišnje Rijeke psihologije održat će se stotinjak aktivnosti – 38 radionica, 38 predavanja, 7 dana otvorenih vrata, dva okrugla stola, dvije tribine, dva pub-kviza, dva prodajno-promotivna štanda, po jedan znanstveni kafić, promocija, konferencija i otvaranje, i to na čak 59 lokacija u Rijeci i okolici.





Projekt su financijski podržali Grad Rijeka, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Filozofski fakultet u Rijeci i njegov Odsjek za psihologiju te Centar za primijenjenu psihologiju, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Hrvatska psihološka komora, Zajednica Talijana u Rijeci, Prospekt, 3D2 visual i Tiskara Bat-print.



Programske aktivnosti provodi 101 psiholog, desetak studenata psihologije i 25 stručnjaka drugih profesija. Sve su aktivnosti besplatne za sudionike, a namijenjene su djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladim i odraslim ljudima, umirovljenicima… Ove godine će se, između ostalog, prezentirati različiti psihoterapijski pravci i neke specifične tehnike koje se koriste u terapijskom radu, razgovarat će se o određenim psihičkim poremećajima i problemima, roditeljstvu, partnerskim odnosima, razvoju djece i njihovim potrebama, itd.


Cjelokupni program i detalji manifestacije nalaze se na internetskim stranicama Rijeke psihologije: www.rijekapsihologije.org. Prodajom promotivnih materijala ove godine prikupljat će se sredstva za instrumente za fonokirurgiju Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka. Jakovčić je o manifestaciji između ostalog rekla da je to »uigrana ekipa, provjeren recept i odličan proizvod«.


Veliki interes


Stilin je istaknula da je Primorsko-goranska županija ponosni generalni pokrovitelj manifestacije te da je riječ o najvećoj Rijeci psihologije u njenoj povijesti, a posebno je zadovoljstvo izrazila činjenicom što se manifestacija proširila na cijelo područje PGŽ-a, pa je tako uključeno čak 14 jedinica lokalne samouprave. Golob je pak podsjetila da je lani Rijeku psihologije posjetilo čak 2.200 građana, a ove se godine očekuje još i veći interes. Manifestacija se otvara u ponedjeljak u Circolu.