Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Izložba ZTK Rijeka

»Strojevi za računanje« u četvrtak dolaze u Rijeku, stižu i legendarni digitroni iz Buja

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 18:30 2019-01-21T18:30:14+01:00

Uz primjerke strojeva, njih stotinjak, izložba donosi osnovne informacije o njihovom radu kao i interesantne priče iz povijesti računarskih strojeva,najavili su iz ZTK Rijeka

RIJEKA »Strojevi za računanje« ponovo stižu u Rijeku. Naime u suradnji s Tehniškim muzejem u Sloveniji Zajednica tehničke kulture u četvrtak u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvara izložbu strojeva za zbrajanje, mehaničkih, elektroničkih, stolnih ili džepnih, iz različitih razdoblja, a počevši od 19. stoljeća.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana, najavljeno je jučerašnjoj konferenciji za novinare. Na otvorenju izložbe ZTK će podijeliti nagrade i priznanja članovima koji doprinose razvoju i promicanju tehničke kulture grada Rijeke te posebnu nagradu »Spasilac obale«.

– Uz primjerke strojeva, njih stotinjak, izložba donosi osnovne informacije o njihovom radu kao i interesantne priče iz povijesti računarskih strojeva. S modernim stolnim i džepnim elektroničkim kalkulatorima pokazujemo prijelaz iz analognog u digitalni svijet, a time i početak razvoja suvremenih računala.

Bit će to prilika da se vide primjerci koje je proizvodio Digitron Buje ili pak Tvornica računskih strojeva, rekli su jučer organizatori i partneri u projektu Kazimir Mihić i Silvano Skočaj iz Zajednice tehničke kulture i Renato Kostović, v.d. pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

Cijena ulaznice za odrasle je 20 kuna, djeca od 7 do 18 godina plaćaju ulaz 15 kuna, dok djeca do 7 godina, članovi udruga, studenti i umirovljenici imaju besplatan ulaz. Besplatan ulaz je osiguran i za najavljene i organizirane grupe učenika osnovnih i srednjih škola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.