Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. ožujka 2019.
Moderna škola

Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića u zgradi Sveučilišne knjižnice

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2018. u 21:57 2018-09-12T21:57:00+02:00

RIJEKA Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića danas je prigodnom svečanošću obilježila početak rada na novoj lokaciji, u prostorima Sveučilišne knjižnice Rijeka koje je donedavno koristio Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Nakon punih 13 godina djelovanja u zgradi nekadašnjeg hotela Park jedina riječka privatna gimnazija s početkom školske godine preselila se u Dolac 1 gdje se 76 učenika te škole smjestilo u veći prostor, jer gimnaziji je pripalo 800 četvornih metara. Učenicima je na raspolaganju 8 učionica te kabineti kemije, biologije i informatike, a navodeći kako se radi o modernoj školi koja ima širom otvorena vrata za inozemne goste, ravnateljica Denis Khermayer istaknula je da Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića sudjeluje u nizu europskih projekata.

– Trenutačno se provode četiri europska projekta, a u pripremi je novi projekt s Ciprom, najavila je ravnateljica.
Otvaranje škole u centru Rijeke Khermayer je ocijenila kao lijepo novo porinuće za grad, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel napomenuo kako se ne radi samo o jedinoj privatnoj gimnaziji u Rijeci, nego i o jednoj od rijetkih u Hrvatskoj.

– To je dokaz upornosti, odricanja i vizije, jer nije lako opstati kao privatna škola u okolnostima u kojima živimo, istaknuo je Obersnel.

Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Ujedno je dodao i da je gimnazija preseljenjem izgubila park na Pećinama, ali je dobila Korzo što nije zanemarivo. Sudeći prema najavama pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edite Stilin, Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića u budućnosti će ipak financijski biti lakše, jer obećala je sufinanciranje škole i to od iduće proračunske godine.

– Riječ je o školi koja je ove godine upisala 22 učenika u prvi razred i bio je to najbolji upis do sada. U županiji se upisalo oko 700 gimnazijalaca, što je 31 posto srednjoškolaca i veselimo se 22 prvaša koji pohađaju ovu školu, poručila je Stilin.

Izražavajući zadovoljstvo što je vrsna srednja škola našla novi dom u sveučilišnoj zgradi, prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Alen Ružić napomenuo je da Sveučilište osim razvoja znanosti i nastave ima i funkciju doprinositi zajednici.

– Jedan od stupova tog doprinosa je privlačenje talenata, a znamo da je ova škola izvorište talenata, kazao je prof. dr. Ružić.
Ulazak srednje škole u suživot sa Sveučilišnom knjižnicom prema riječima Daine Glavočić prirodna je pojava, jer riječ je o zgradi koja je 1885. godine građena upravo za potrebe škole.

– Zgrada je rađena u vrijeme gradonačelnika Giovannija de Ciotte koji je naručio izgradnju zgrade za potrebe ženske škole na talijanskom jeziku, a u novouređenoj Ulici Dolac s druge strane smjestila se zgrada škole za dječake. Riječ je o današnjem Liceu, kazala je Glavočić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown