Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Blagdan sv. Ivana Nepomuka

foto/video Procesija od kapele na Kontu do Vele crikve

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2019. u 19:31 2019-05-16T19:31:00+02:00

Vjernici su se okupili kod kapele na mostu i s molitvom se u procesiji, predvođeni križem i svojim župnicima, uputili u Velu crikvu – crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu

RIJEKA Riječke župe sv. Ćirila i Metoda te Uznesenja Blažene Djevice Marije danas su zajednički proslavile blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika ispovijedi i zaštitnika od poplava. Uz Rječinu su Riječani ovome svecu prije više stotina godina podigli kapelu; davno je ona srušena, a na nju u našem vremenu podsjeća njezina rekonstrukcija na mostu kod Kontinentala.

G1605MG040
Procesija od kapelice sv. Ivana Nepomuka / Snimio Marko GRACIN

Vjernici su se okupili kod kapele na mostu i s molitvom se u procesiji, predvođeni križem i svojim župnicima, uputili u Velu crikvu – crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu.Kao i molitvu kod kapele, blagdansko misno slavlje je u Veloj crikvi predvodio p. Vatroslav Halambek, duhovnik u riječkom Bogoslovnom sjemeništu »Ivan Pavao II.«, a nakon mise je  predavanje pod naslovom »Samo će nas istina osloboditi« održao prof. dr. sc. Josip Jurčević. 

– Ove godine navršava se 302. godina od gradnje kapele sv. Ivana Nepomuka koja se nalazila na mostu preko Rječine, a koju su 1717. godine sagradili isusovci, upućuje portal Riječke nadbiskupije pojašnjavajući da je u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila kapela, sagrađena njezina replika, ali bez vjerskih obilježja i kipa ovoga sveca. Isto tako, podsjeća da se kip i ostaci nosivih stupova nekadašnje kapele čuvaju u crkvi crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze