Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Vrijedna inicijativa

PGŽ i JU Priroda u akciji 'Zasadi drvo ne budi panj'. Evo gdje će sve saditi stabla

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 16:05 2019-10-24T16:05:43+02:00

Primorsko-goranska županija i županijska Javna ustanova „Priroda“ podržale su inicijativu "Zasadi drvo, ne budi panj!" koja će se odvijati diljem Hrvatske tri dana 25./26./27. listopada 2019. godine.

Cilj akcije je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina.

Primorsko-goranska županija uključit će se u akciju preko svojih ustanova koje su se sukladno koordinaciji s kolegama iz JU „Priroda“ odazvale navedenoj akciji. Tako će stabla posaditi: Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj i Primorsko-goranske županije (38 sadnica tise), Centar za rehabilitaciju „Fortica“ (3 sadnice alepskog bora), Thalassotherapija Opatija( 2 sadnice - judino drvce), Dom za starije osobe "Marko A. Stuparić", Veli Lošinj (1 sadnica trešnje) i Dom za starije osobe "Mali Kartec" Krk (1 sadnica masline).

- Ova akcija dodatno će podignuti svijest o nužnosti zaštite okoliša i prirode koja nas okružuje. S drvećem živimo svakodnevno, ponekad i ne razmišljajući o svim koristima koje nam ono pruža, stoga će ova građanska akcija namjenske sadnje drveća imati zasigurno edukativnu, estetsku i općekorisnu funkciju.

Također, kolege iz JU „Priroda“ izdale su nekoliko načelnih smjernica o sadnji, pošto je prilikom provođenja široko zasnovane aktivnosti sadnje ili pošumljavanja, potrebno upozoriti i na neke od mogućih negativnih učinaka.

Tako će Javna ustanova „Priroda“ zajedno s Osnovnom školom „Gornja Vežica“, uz podršku Primorsko-goranske županije, u petak, 25. listopada 2019., provesti terensku radionicu „Invazivne vrste drveća i grmlja oko škole“ gdje će se u okviru radionice posaditi drvo planika.

Cilj radionice je upozoriti na potencijalne opasnosti koje mogu prouzročiti invazivne vrste i njihovo nekontrolirano širenje u urbanim prostorima za ljude i autohtoni živi svijet, poručili su iz Primorsko-goranske županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.