Ušminkavanje kvarta

Novi Frankopanski trg bit će i korak k “novom Trsatu”

Ljiljana Hlača

Ove godine na redu je tehnička priprema uređenja ravne površine na Frankopanskom trgu uz sjeverno pročelje Hrvatske čitaonice, a izrađen je i projekt proširenja javne rasvjete na područje Parka heroja, no budući da je riječ o velikoj investiciji koju Mjesni odbor neće moći sam realizirati, očekuje se i financijska podrška Grada Rijeke



RIJEKA – Ove godine Mjesni odbor Grad Trsat će iz komunalnih prioriteta izdvojiti 20.000 kuna za tehničku pripremu uređenja dijela Frankopanskog trga na kojemu trenutačno, kao i u Ulici Petra Zrinskog, traju radovi na izgradnji komunalne infrastrukture. Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija mijenja 180 metara kanalizacijskih i 160 metara vodovodnih cijevi, a radovi bi, prema planu, trebali potrajati do sredine lipnja.


Dokument koji bi trebao definirati buduće uređenje tog prostora, nadležne službe bi trebale napraviti do kraja ove godine, čime je ideja za uređenje ove lokacije počela poprimati opipljive konture. Konkretno, plan koji se priprema predviđa uređenje dijela uz sjeverno pročelje Hrvatske čitaonice. Riječ je o otprilike 150 četvornih metara ravne površine, s koje se, na zapadnom rubu, nalazi stepenište koje vodi prema Ulici bošket, pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za urbanizam.


Bez terase i kioska


– Iako je riječ o maloj površini, za ovu investiciju treba ishoditi sve potrebe dozvole. Ujedno, riječ je o osjetljivom projektu koji će biti svojevrsan uvod u uređenje šireg područja, pa će trebati biti opezan kod odabira materijala i opreme – kažu u ovom Odjelu.





Uređenje Frankopanskog trga trebao bi biti tek prvi korak u uređenju Trsata jer, prema planskoj dokumentaciji, cijela povijesna jezgra Trsata trebala bi biti jednog dana izuzeta iz prometa (osim javnog prometa) te pretvorena u pješačku zonu. No, kako je riječ o dalekoj budućnosti i projektu koji iziskuje znatna sredstva, i ovakve manje intervencije u prostoru koje vode prema tome su dobrodošle.



Realizaciju ovog projekta omogućila je i činjenica da se uspjelo ukloniti ugostiteljsku terasu te je pokrenuta inicijativa da se ne produži koncesija kiosku pokraj Čitaonice. Uklonjena terasa nalazila se točno na prostoru ispred Frankopanskog trga, a budući da nije bila korištena niti održavana, ona bi sam nagrđivala prostor. U Mjesnom odboru Grad Trsat kažu da se niti postojeći kiosk kao detalj ne uklapa u cijelu priču.


– Mjesni odbor godinama čeka da se po pitanju Frankopanskog trga počne događati, da se on poploči, postave klupice, ukrasi – bilo da je riječ o nekakvoj fonatani ili zelenilu. Kada se to ostvari, taj dio Rijeke imat će potencijal i za razna događanja – rekli su nam u MO Grad Trsat.


Mjesni odbor Grad Trsat pokrenuo je još jednu inicijativu koja bi trebala taj dio grada učiniti još privlačnijim – žele postaviti rasvjetna tijela u Parku heroja. No, teško da će se to ostvariti ove godine. Možda tek sljedeće, ali i to ovisi o tome hoće li u riječkoj gradskoj blagajni biti novca jer je riječ o skupom zahvatu.


Skupa investicija


Park heroja nije, naime, obuhvaćen sustavom javne rasvjete. MO Grad Trsat to želi promijeniti pa je prije dvije godine izrađen projekt proširenja javne rasvjete i na tu lokaciju. Taj projekt, koji je financiran također iz sredstava komunalnih prioriteta, pokazao je da bi za realizaciju te ideje trebalo osigurati čak 700.000 kuna. Tako veliki iznos uvjetovan je činjenicom da kroz Park heroja nije provedena infrastruktura za električnu energiju.



Zbog spajanja novih vodovodnih cijevi na Frankopanskom trgu na postojeći sustav javne vodoopskrbe u utorak će privremeno dio Rijeke biti bez vode, najavljuje KD Vodovod i kanalizacija, investitor ovog zahvata. Riječ je o području mjesnih odbora Centar – Sušak, Bulevard, Grad Trsat i Vojak odnosno o sljedećim ulicama: Mihanovićeva, Bošket, Vitezićeva, Šetalište Joakima Rakovca, Petra Zrinskog od kućnog broja 15 do 19, Mirka Piškulića, Šetalište Ivana Gorana Kovačića, Trsatske stube Petra Kružića, Vidikovac, Franje Račkoga od kućnog broja 11 do 13 te od 60 do 82, Prijelaz Franje Paravića, Švalbina od kućnog broja 6 do 13, Gajeva kućni broj 1 (Prva hrvatska sušačka gimnazija), Slavka Krautzeka kućni broj 23 (OŠ Trsat) i Gimnazijske stube kućni broj 7. Za vrijeme prekida u vodoopskrbi, opskrba vodom bit će omogućena putem autocisterne koje će kružiti navedenim ulicama. U slučaju jako lošeg vremena najavljeni radovi bit će odgođeni.



– To je preveliki zalogaj za jedan mjesni odbor, s obzirom na ukupan iznos s kojim raspolažemo godišnje za komunalne prioritete – kaže predsjednica Vijeća MO Grad Trsat, Jana Sertić, dodajući da za realizaciju toga projekta zbog toga očekuju i pomoć Grada Rijeke.


U Gradu Rijeci te Energu pojašnjavaju da projekt predviđa postavljanje 24 dekorativna rasvjetna tijela koja bi koristila LED tehnologiju. Ova tehnologija je odabrana zbog izuzetne energetske učinkovitosti, niske potrošnje električne energije, male emisije ugljičnog dioksida, dugog vijeka takvih rasvjetnih tijela (i do 20 godina) te boje svjetlosti. Za sada, planovi Grada Rijeke su uvrstiti realizaciju ovog projekta u plan javne rasvjete za sljedeću godinu. Bude li u gradskoj blagajni bilo novca, Park heroja bi noću mogao zasjati već 2019. godine.


– Osim za šetnje, igru ili rekreaciju postava rasvjetnih tijela omogućila bi korištenje ove zelene riječke oaze i za neka druga događanja, kao što su, recimo, koncerti klasične glazbe ili predstave. S rasvjetom bi dobili još jedno mjesto koje bi se moglo uključiti i u riječke kulturne manifestacije kao što su na primjer Riječke ljetne noći. Ovako neosvjetljen u popodnevnim i večernjim satima park je zapravo nedostupan – mišljenja je Jana Sertić.


Terasa je uklonjena, a Mjesni odbor želi ukloniti i kiosk / Foto Ivica TOMIĆ


Terasa je uklonjena, a Mjesni odbor želi ukloniti i kiosk / Foto Ivica TOMIĆ