Široka namjena

Kreativna oaza: Multisenzorički vrt Učeničkog doma Podmurvice dobio finalnu vizuru

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marin ANičić

Foto: Marin ANičić

Multifunkcionalnost vrta je u njegovoj širokoj namjeni za različite korisnike, od socijalno isključenih i adolescenata te svih građana



RIJEKA Multisenzorički  vrt Učeničkog doma Podmurvice dobio je svoju finalnu vizuru, a kako je na druženju povodom završetka radova istaknula ravnateljica Doma Ljiljana Kencel jedinstven vrt većinom je uređen donacijama s ciljem da ne služi samo korisnicima Doma, nego i svim građanima. Multisenzorički vrt, površine pet tisuća četvornih metara, plod je dugogodišnjeg nastojanja promicanja ekološkog odgoja i obrazovanja djelatnika Učeničkog doma, ali je i rezultat suradnje na mnogo razina. Jedna od tih suradnji je i suradnja s profesorom Danielom Winterbottomom, svjetski poznatim krajobraznim arhitektom i njegovim studentima Sveučilišta Washington u Seattleu koja traje već sedam godina.


– Studenti Sveučilišta Washington u Seattleu, uz profesora Winterbottoma i krajobraznog arhitekta Luku Jelušića, vrt su u kolovozu obogatili »učionicom na otvorenom«, odnosno intimnim prostorom koji su naši učenici poželjeli kako bi dobili jedinstvenu oazu za druženje, kazala je ravnateljica.


U anketama koje su se u Učeničkom domu provodile, učenici su mahom navodili potrebu za prostorom koji bi im pružio alternativu za odmak od virtualnog svijeta, a studenti i profesor Winterbottom stvorili su im poticajno okruženje u kojem odsad mogu učiti u prirodi, ali i provoditi kvalitetno slobodno vrijeme. Uređenje vrta, kao i suradnja s profesorom Winterbottomom, započelo je s idejom da se stvori malen terapijski vrt koji bi bio poticajno i smirujuće okruženje za adolescente, kao i za djelatnike učeničkog doma.




Vrt je izgrađen 2010. godine te je tada postao prvi terapijski vrt za srednjoškolce u Hrvatskoj, dok je lani pokrenut projekt izrade multisenzoričkog vrta kojem su potporu dali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija, Sveučilište u Rijeci, Društvo tjelesnih invalida Grada Rijeke, Udruga slijepih PGŽ-a, Dječji vrtić Rijeka – podcentar Podmurvice te MO Podmurvice. Američki studenti, korisnici Doma i brojni volonteri stvorili su specifičan prostor, sasvim jedinstven na području Rijeke.


Multifunkcionalnost prostora odlikuje se u njegovoj širokoj namjeni za različite korisnike, od socijalno isključenih skupina do adolescenata, kao i svih građana koji osjete potrebu boraviti u jednoj sasvim različitoj dimenziji koja pretpostavlja oazu spokoja, kreativnosti i povratak samome sebi.