Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Izvješće o uspješnosti

KBC Rijeka ušla je na popis deset najboljih hrvatskih bolnica

KBC Rijeka u uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda na sedmom je mjestu / Snimio Damir ŠKOMRLJ
KBC Rijeka u uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda na sedmom je mjestu / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2018. u 16:57 2018-11-17T16:57:00+01:00

Bolnice su rangirane na temelju nekoliko pokazatelja – uspješnosti liječenja srčanog i moždanog udara, uspješne prevencije infekcije u kirurgiji, a riječka bolnica je rangirana od sedmog do desetog mjesta

ZAGREB KBC Rijeka nalazi se među 10 najboljih bolnica u Hrvatskoj, pokazala je kontrola vrednovanja kvalitete i uspješnosti rada u 26 hrvatskih akutnih bolnica. Riječ je o prvom takvom auditu što ga je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu provela u hrvatskim bolnicama.

One su rangirane na temelju nekoliko pokazatelja - uspješnosti liječenja srčanog i moždanog udara, uspješne prevencije infekcije u kirurgiji.

Izvješće o rangiranju uspješnosti bolnica objavljeno je ovih dana, a popis najuspješnijih bolničkih ustanova po nekim indikatorima u medijima je protumačen kao rang ljestvica s poretkom bolnica po kvaliteti.

U dokumentu u zadnjoj zbirnoj tablici su redom KBC Rijeka, KBC Sestre Milosrdnice, Opća županijska bolnica Vukovar, Županijska bolnica Čakovec, KBC Sveti duh, KBC Zagreb i tako redom.

Iako se nalazi na prvom mjestu popisa, to ne znači da je KBC Rijeka po mjerenim parametrima najbolja bolnica u Hrvatskoj, objašnjava prof. Jasna Mesarić, pomoćnica ravnatelja Agencije.

Tablica koju smo na kraju izvješća naveli pisana je abecednim redoslijedom i zapravo nije rang lista bolnica po uspješnosti već prikazuje sve bolnice koje su se našle u prvoj skupini uspješnih bolnica . Kako je pojedina bolnica rangirana u odnosu na druge vidi se na rang-listama bolnica po pojedinim indikatorima, pa je tako evidentno da je u liječenju akutnog infarkta miokarda KBC Zagreb uvjerljivo najuspješniji – ističe Mesarić.

KBC Rijeka u uspješnosti liječenja akutnog infarkta miokarda na sedmom je mjestu, iza Splita, Čakovca ili Slavonskog Broda, kod moždanog udara na desetom je mjestu, a u prevenciji postkirurških infekcija na osmom. Važno je istaknuti da treba gledati je li bolnica ušla u prvu skupinu 40 posto najuspješnijih bolnica, a mjesto na ljestvici zapravo nije bitan.

Imamo dvije skupine bolnica koje se razlikuju po uspješnosti. Nebitno je na kojoj je poziciji neka bolnica, već je li u prvoj ili drugoj skupini – dodaje Mesarić. Riječka je bolnica, kaže, pokazala dobre rezultate i ušla u prvu skupinu.

Na primjedbe iz bolnica da su upitni načini prikupljanja podataka, jer oni ovise o liječniku koji ih upisuje u informatički sustav, u Agenciji odgovaraju da je svaka bolnica prije konačne analize dobila podatke temeljem kojih će se izračunati indikatori i imala je šansu učiniti korekcije

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.