Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Silvana Demark

Grobnik će u 2019. dobiti ''Zakon devet gradova''

Grobnik će u 2019.  dobiti ''Zakon devet gradova''
Grobnik će u 2019. dobiti ''Zakon devet gradova''
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 19:26 2019-01-19T19:26:00+01:00

ČAVLE Silvana Demark nova je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, izabrana na tu funkciju do isteka mandatnog razdoblja 2020. godine. Donedavno je Demark obavljala funkciju dopredsjednice Katedre i članice Predsjedništva Katedre, a u Katedri je aktivna dugi niz godina. Demark je predsjednicom grobničke Katedre imenovana krajem prošle godine, na izbornoj skupštini, kada je dopredsjednicom imenovana Vlasta Juretić, drugi dopredsjednik je Norbert Mavrinac, a tajnik je Vinko Škaron. Juretić i Demark su, ustvari, samo »zarotirale« svoje funkcije, jer je Vlasta Juretić donedavno bila predsjednica, a Silvana Demark dopredsjednica grobničke Katedre.

Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine svojim članstvom i djelovanjem pokriva područje Primorsko-goranske županije, a kroz nakladništvo, glazbene, scenske i likovne sadržaje djeluje na području Hrvatske i inozemstva. Područje Katedre je sukladno ciljevima: znanost, kultura i umjetnost te stoga okuplja članove čiji je interes raznolik, kao i djelatnost Katedre. Kako ističe nova predsjednica, u obnašanju nove dužnosti nastavit će dosadašnju raznoliku i bogatu djelatnost Katedre.

– Prvenstveni su ciljevi Katedre zaštita, očuvanje i promicanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Grobnišćine te unapređenje zavičajne kulture. Tako je prvenstvena zadaća Katedre bila, a i danas je, dugogodišnja briga o kaštelskom kompleksu Grobnik, Zavičajnoj etnografskoj zbirki Grobnišćine i muzeju te Zbirki galerije Suvremene likovne umjetnosti Grobnik kao nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima. Nadalje, jedna od najvažnijih doprinosa Katedre je i zaštita nematerijalne kulturne baštine Grobnišćine – grobničkog govora, koji je od 2011. godine zaštićen kao kulturno dobro i upisan u Registru zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Naravno, to iziskuje i dodatne napore Katedre kako bi se zadržao takav status grobničkog govora, pa Katedra već dugi niz godina provodi manifestaciju Darovani, u suradnji sa školama Primorsko-goranske županije, za najbolje učeničke literarne radove na čakavskim govorima i likovne radove, kao i Festival Grobnička skala, koji je prošle godine održan jubilarnu, dvadesetu godinu za redom, kaže Demark.

Osim toga, dodaje, i u idućem periodu će uslijediti bogata izdavačka djelatnost Katedre – izdavanje Grobničkog zbornika te videosuvenira, kao i održavanje niza već poznatih manifestacija u organizaciji Katedre – Ča nad Kvarnerom, Svjetski dan muzeja, Europska noć muzeja i Grobnička jesen s brojnim događanjima.
– Posebno valja istaknuti da bi u 2019. godini trebao biti dovršen kapitalni projekt Katedre u spomen na donošenje Vinodolskog zakona pod nazivom Zakon devet gradova, gdje će se na širem području Grada Grobnika postaviti devet monumentalnih skulptura u kamenu, čiji su autori poznati hrvatski umjetnici, kaže Silvana Demark.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.