Muzika za putnike

Glazbena kulisa za Zračnu luku Rijeka: Inozemni glazbenici otkrili sopele

Svjetlana Hribar

Britanci i Šveđanin sa zanimanjem su slušali krčke sopce Ivana Pavačića i Klaudija Dunata  / Snimio Vedran KARUZA

Britanci i Šveđanin sa zanimanjem su slušali krčke sopce Ivana Pavačića i Klaudija Dunata / Snimio Vedran KARUZA

Nije, dakako, iznenadio odaziv hrvatskih skladatelja – pa je prvu nagradu osvojio Aleksandar Valenčić –  ali iznenadio odaziv inozemnih, pogotovo zato jer se tražilo istraživanje autohtonog glazbenog izričaja, čemu su strani umjetnici pristupili s ozbiljnošću i pažnjom



RIJEKA Jedan od aerodroma u svijetu koji će imati originalnu glazbu skladanu za dočekivanje i ispraćaj putnika je Zračna luka Rijeka, koja je natječajem zainteresirala više od stotinu glazbenika, od kojih je stiglo tridesetak idejnih rješenja.


 Nije, dakako, iznenadio odaziv hrvatskih skladatelja – pa je prvu nagradu osvojio Aleksandar Valenčić –  ali iznenadio odaziv inozemnih, pogotovo zato jer se tražilo istraživanje autohtonog glazbenog izričaja, čemu su strani umjetnici pristupili s ozbiljnošću i pažnjom.


Šveđanin Hokan Lidbo u suradnji s duom Coldcut i škotskim autorom Jackom Jamesom, osvojio je drugu nagradu za idejno rješenje instalacije čije se zvučne jedinice oglašavaju inicirane pokretom putnika, dok je Scanner (Robin Rimbaud) dobio posebnu nagradu za šestosatnu kompoziciju generativne glazbe naslovljenu »Water drops/Kapi vode«.




Na poziv Primorsko-goranske županije  i Ustanove Ivan Matetić Ronjgov koja je provela natječaj za akustički dizajn Muzejskog terminala, trojica nagrađenih autora obišla su Zračnu luku gdje će biti instalirani njihovi projekti, a imali su i za njih rijetku priliku posjetiti Matetićev dom i uživo čuti zvuk sopela i dvojnica, te tradicionalnu glazbu koju su za njih izvodili sopci Ivan Pavačić i Klaudio Dunato.


Zanimljiv je bio susret ovako raznorodnih glazbenika, jer drevnu netemperiranu glazbu Britanci i Šveđanin slušali su sa zanimanjem, ali i snimili za potrebe projekta koji će finiširati za dva mjeseca i prirediti za postavljanje u Zračnoj luci Rijeka.


Projekt »Music for Airports« proveden je zajedno s Unicult programom Sveučilišta u Rijeci i Music Tech Festom – festivalom inovacija u glazbi iz Londona, a predstavljen je na okruglom stolu u sklopu programa HERA.