Seminar za svećenike

Buđenje volje za kršćansku ženidbu i obitelj – evangelizacijski izazov

Mirjana Grce

Teološko-pastoralni seminar za svećenike i redovnike Riječke metropolije / Foto S. DRECHSLER

Teološko-pastoralni seminar za svećenike i redovnike Riječke metropolije / Foto S. DRECHSLER

Seminar se usredotočio na pitanje kako danas mladim ljudima pastoralni djelatnici mogu predstaviti vrijednost braka i obiteljskog života te će biti praktičan u smislu pomoći župnicima u radu



RIJEKA Buđenje vjere i odgoj za zrelu vjeru predstavlja danas najvažniji element cjelokupne pripreme za kršćansku ženidbu, poručio je među ostalim dr. Ante Tamarut, jedan od predavača na Teološko-pastoralnom seminaru za svećenike i redovnike Riječke metropolije koji je o temi »Priprava za kršćansku ženidbu kao evangelizacijski izazov« jučer održan na Teologiji u Rijeci, područnom studiju zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta.


Otvarajući skup, kancelar Teologije riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić poručio je da se temom seminara Riječka metropolija uključuje u aktualne tokove Crkve, jer nedavno je u Rimu održana Izvanredna biskupska sinoda o obitelji, a u listopadu će slijediti Redovna sinoda. Rekao je da seminar toj aktualnoj temi prilazi s pozitivne strane, u vidu buđenja istinske volje za brak i obitelj, da se usredotočuje na pitanje kako danas mladim ljudima pastoralni djelatnici mogu predstaviti vrijednost braka i obiteljskog života.


Predstojnik riječke Teologije dr. Božidar Mrakovčić, uvodeći u seminar izdvojio je da je brak pozitivna vrijednost i da ga kao takvog treba vjernicima naviještati, te da će seminar biti praktičan u smislu pomoći župnicima u radu. Uvodno izlaganje »Vjera i smisao kršćanske ženidbe u krizi« održao je dr. Tamarut. Izdvojivši da kriza vjere ima odraza i u kršćanskoj ženidbi, tj. da se u krizi kršćanske ženidbe ogleda i kriza vjere, rekao je da je iz krize vjere nemoguće izaći bez obraćenja, stvarnog životnog zaokreta koji vodi k ljepoti vjere i radosti u vjeri, evanđelju, da je mnogima koji se danas hrvaju sa smislom vjere i ne vide smisao kršćanske ženidbe potrebno ukazati na mogućnost obraćenja, na radost evanđelja te ih pratiti na tom putu. Upozorivši da bez vjere kršćanska ženidba gubi svoj smisao i značenje, poručio je da s druge strane kršćanska ženidba pokazuje svu životnost vjere, njezin istinski smisao i značenje.




Slijedila su izlaganja dr. Nikole Vranješa »Obiteljski pastoral i odgoj za vrijednosti i kreposti«, mons. Nikole Radića »Primjer pastoralnog modela za susrete župnika sa zaručnicima« i mr. Emila Svažića »’Postupak za ženidbu’ u službi plodonosnijeg slavljenja i življenja sakramenta ženidbe«. Skup je zaključen raspravom i okruglim stolom kojim je predsjedao dr. Milan Šimunović i u kojem su sudjelovali biskupijski povjerenici za obiteljski pastoral i četiri bračna para iz biskupija Riječke metropolije.