Predsjednica dala Oreškoviću mandat za sastavljanje Vlade, konstituirajuća sjednica Sabora 28. prosinca

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

 "Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas", poručio je Orešković



Novi krug konzultacija na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović počeo je nešto iza 14 sati.


NOVO 18:40 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je u srijedu navečer mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, kojeg je predložila HDZ-ova Domovljubna koalicija i Most, i koji joj je dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika, a za 28. prosinca sazvala je konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora.


 ”Gospođo predsjednice, slobodan sam Vam i sada pred medijima predočiti 78 potpisa izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru, čije povjerenje uživam”, rekao je Orešković predajući potpise predsjednici Grabar Kitarović.




 Potvrdivši kako ju je Orešković potpisima uvjerio da uživa povjerenje većine saborskih zastupnika, predsjednica  Grabar-Kitarović mu je, sukladno svojim ustavnim ovlastima, povjerila mandata za sastav nove, 13. po redu Vlade Republike Hrvatske.


 ”Isto tako konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora sazivam  za ponedjeljak, 28. prosinca u 12 sati”, najavila je hrvatska predsjednica.


 Mandatar Vlade Tihomir Orešković potom je zahvalio predsjednici na dobivenom mandatu, a HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji i Mostu na ukazanom povjerenju.


 ”Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme”, naglasio je Orešković.


 Pozvao je parlamentarnu većinu, ali i oporbu, da ga u tome podrže. 


 ”Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas”, poručio je Orešković.


 Novi mandatar Vlade Tihomir Orešković na Pantovčak je došao u pratnji čelnih ljudi HDZ-ove Domoljubne koalicije te Mosta čiji su izabrani zastupnici svojim potpisima potvrdili da mu daju potporu za sastavljanje Vlade.


 Mandat za sastavljanje Vlade Orešković je dobio 46 dana nakon održavanja  parlamentarnih izbora, 8. studenoga.


NOVO 17:41 Tihomir Orešković sa čelnicima Domoljubne koalicije i Mosta stigao je u 17,40 sati na Pantovčak gdje će mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dati mandat za sastavljanje Vlade ako dokaže da za to ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika.


 Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

 Čelnik Mosta Božo Petrov i prvi čovjek Domoljubne koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer su, u četvrtom krugu konzultacija na Pantovčaku, predsjednici donijeli 78 potpisa kao dokaz da imaju saborsku većinu, a danas su izvjestili da će Orešković biti mandatar.


 Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade – 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu – Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.


NOVO 17:25 Konzultacije su završili i predstavnici koalicije Hrvatska raste. Novinarima se obratila predsjednica HNS-a Vesna Pusić.


”Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa. Ovo što je jučer bilo jedini znak je bila činjenica da su Karamarko i Petrov došli zajedno ali potpise nisu imali. Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa. Ustav je jasan ukoliko netko dođe sa 76 potpisa za jednu osobu onda predsjednica toj osobi treba dati mandat. Ali ako se pojavi situacija da imaju potpise za jednog i drugog moj je stav da bi nakon ove jedne nedopustive situacije, kroz koju smo prošli zadnjih mjesec i pol dana, Hrvatka trebala ići na nove izbore jer tko god sastavi vladu na ovaj način imat će velikih poteškoća s autoritetom i legitimitetom”, rekla je Pusić.


NOVO 16:55 U ime koalicije Hrvatska raste, stigli samo Vesna Pusić i Silvano Hrelja. Unatoč najavama Zoran Milanović nije došao na Pantovčak.


NOVO 16:25 ”Dao sam potporu novom mandataru, mislim da se zove Tihomir Orešković”, našalio se Bandić s okupljenim novinarima nakon konzultacija pa je pojasnio kako Orešković ipak jest mandatar, prenosi telvizija N1.


”Mislim da će napraviti nešto za ovu zemlju sa svojim timom ljudi”, kazao je Bandić.


NOVO 16:10 Zastupnica HRID-a Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako će HRID biti u opoziciji.


NOVO 16:05 Gordana Rusak rekla je nakon konzultacija: ”Nitko nas nije kontaktirao, ne možemo bjanko dati potpise. Iz medija smo vidjeli ime Tihomira Oreškovića.


NOVO 15:40 Radimir Čačić nakon konzultacija odgovorio na pitanje je li mu predsjednica rekla ime novog mandatara. Kazao je kako je ”ona rekla njemu i on njoj”, javlja televizija N1.


”Javno je objavljeno pa se nismo nagađali”, kazao je Čačić, dodavši da je s ”direktorom Plive dobro surađivao”.


Smatra da Orešković nema politički legitimitet. ‘Tim koji će okupiti oko sebe, to je zahtjevan projekt’, kazao je Čačić.


Dodao je kako bi njegov prijedlog za mandatara, da ga je netko pitao, a nije, bio Ivica Mudinić.


”Ja sam jučer bio spreman podržati Petrova, nema dvojbe da smo spremni razmotriti opciju da podržimo Orešković”, rekao je on.


NOVO 14.56 Zastupnici nacionalnih manjina završili su konzultacije s predsjednicom. Furio Radin je istaknuo da su njihovi stavovi poznati, da je njemu osobito stalo do regionalizacije Istre. 


Zastupnici manjina poručili su da ”prvo žele vidjeti imamo li mandatara. Dajte da dišemo kako bismo donijeli ispravne stavove”.


Na pitanje o tome jesu li dali potpise HDZ-ovoj koaliciji Furio Radin je kazao: “Mnogi su se čuli sa svima, ali potpisa nema”, odgovorio je.


Radin je kazao kako su kod predsjednice čuli ime mandatara.


”Mi oko toga nećemo stav imati u ovom trenutku, ne poznajemo ga, prvi put čujemo za to ime. Razgovarat ćemo, vidjet ćemo, da se ne promijeni do 18 sati. Čuli smo ime, pitajte Predsjednicu”, dodao je Radin.


Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac kazao je kako je čuo za jedno ime mandatara. ”Želimo upoznati što bi takva odluka značila za vladu i za nas”, kazao je Pupovac.


“Prvo, mi nismo tražili dodatno vrijeme. Došli smo zajedno da bismo pokazali ono što smo oduvijek imali kao poziciju, usuglašene stavove. Želimo vidjeti kako će ovaj dan završiti, hoće li ove dvije grupacije oći s usuglašenim prijedlogom. Ako da, vidjeti kakve su pretpostavke da u interesu političke stabilnosti otvorimo prostor za razgovore”, kazao je Pupovac.


”Ne znamo tko je osoba iza imena, želimo se upoznati s tim što bi takva odluka značila za zemlju, Vladu i nas, a tek kada to saznamo možemo znati koja je naša odluka”, kazao je Pupovac.


———————————-


Na Pantovčaku je u srijedu posljepodne počeo posljednji, peti krug konzultacija predsjednice Republike s izabranim zastupnicima i čelnicima parlamentarnih stranaka nakon kojega će se znati ima li Hrvatska mandatara Vlade ili će Kolinda Grabar-Kitarović imenovati privremenu Vladu i raspisati prijevremene parlamentarne izbore.


Kako i u prethodna četiri kruga konzultacija, na Pantovčak su najprije došli izabrani zastupnici nacionalnih manjina koje je predsjednica ovoga puta zajednički primila, a zatim slijede stranke i koalicije.


Svoj nedolazak na konzultacije ispričali su bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni Stipe Petrina, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida te HDSSB-ovci Dragan Vulin i Josip Salapić.Telefonski će Grabar-Kitarović razgovarati sa zastupnicom albanske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj te IDS-ovim Borisom Miletićem.


Na konzulacije zbog bolesti neće doći ni čelnik Hridi Drago Prgomet, no doći će izabrane zastupnice te stranke Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović.


Grabar-Kitarović je u utorak navečer, nakon četvrtog kruga konzultacija, poručila da je peti krug i posljednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara Vlade, u protivnom će imenovati privremenu nestranačku Vladu i donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora.


Da imaju potporu saborske većine hrvatskoj predsjednici su prethodno dokazali prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov. Most je prije toga odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i Vlade.