Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Gostovanje na N1

LJUBO JURČIĆ Država je kriva za situaciju u Sisku

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 20:08 2018-09-17T20:08:55+02:00

Jedini koji ovdje nije u pravu je država, koja ima alate (poglavito fiskalne) privući investicije u Sisak, čime bi se otvorila nova radna mjesta, no to je propustila učiniti.

Struktura svjetske ekonomije se promijenila, udio cijene energenata u ukupnom proizvodu je pao. To samo pokazuje koliko je hrvatska gospodarska situacija loša s obzirom na to da je na samom vrhu najnovijeg istraživanja uspješnosti kompanija u Hrvatskoj šest energetskih kompanija.

Rekao je to ekonomski analitičar Ljubo Jurčić u razgovoru s urednikom portala EnergyPress.net za istoimenu emisiju na N1 televiziji.

Komentirao je tekst uglednog njemačkog poslovnog lista Handelsblatt koji je objavio analizu slučaja čelnika MOL-a Zsolta Hernadia pred hrvatskim pravosuđem.Profesor Jurčić ne nalazi mjesta za čuđenje mišljenju kako Hernadi ne bi u Hrvatskoj imao pošteno suđenje, kada imamo antiinvesticijsku klimu, kada institucije države ne vjeruju jedna drugoj, kada se državni dužnosnici ponašaju poput ljudi sa šanka ne poštujući zakone koji nisu promijenjeni.....Zaključio je kako Mađarska možda i u ovom slučaju prenaglašeno brani svoje interese, ali „radi se o najuspješnijem mađarskom menadžeru“, rekao je Jurčić.

Dodao je kako je teško očekivati kako bi se bilo koji drugi strateški partner ponašao drugačije, a malo je vjerojatno kako bi itko više pristao ući u kompaniju bez znatno većeg udjela.Alternativa je mogla biti državni otkup dionica, no kako je to gotovo nemoguće, izjava od Božića 2016. godine, ma koliko bila uvjetovana gubitkom na arbitraži, bila je nepotrebna.

Obrazložio je prijepor oko zatvarana Rafinerije Sisak rekavši kako su rafinerije u Europi u nezavidnom položaju nakon što je počeo uvoz derivata iz SAD-a.Što se Siska tiče rekao je kako je sindikat u pravu jer štiti svoja radna mjesta, kako je kapital u pravu jer ne može raditi bez profita, a INA nije niti socijalna ustanova.Jedini koji ovdje nije u pravu je država, koja ima alate (poglavito fiskalne) privući investicije u Sisak, čime bi se otvorila nova radna mjesta, no to je propustila učiniti.

Prokomentirao je i privatizaciju Petrokemije ocijenivši kako je to izvrsno rješenje za ovu industriju te pohvalivši PPD i INA-u što su u tome našli svoj poslovni interes.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu