Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Ministar u Splitu

Goran Marić: Nismo pokrenuli postupak prodaje tuđe imovine – riječ je o zakupu

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2018. u 20:42 2018-07-06T20:42:00+02:00

 »Time se ne zadire u vlasnička prava ni u vlasničke odnose i nitko ne može staviti hipoteku na to zemljište i na te opustjele i zapuštene nekretnine, ali je nedopustivo da 28 godina takvo stanje traje i ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi«, rekao je ministar Marić novinarima u Splitu

SPLIT Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u petak da je novi Zakon u upravljanju državnom imovinom najpravednije i najbolje rješenje jer Hrvatska kao ozbiljna država nije pokrenula postupak prodaje tuđe imovine, kao što su radile susjedne države, te omogućava da se nedifinirana imovina može dati u zakup, a da se ne zadire u vlasnička prava.

 Ministar Marić rekao je u Splitu odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenim tužbama iz Srbije i BiH vezanim uz imovinu na koju iz tih republika bivše države polažu vlasničko pravo kako je Zakonom omogućeno da se nedefinirana imovina može dati u zakup.

 »Time se ne zadire u vlasnička prava ni u vlasničke odnose i nitko ne može staviti hipoteku na to zemljište i na te opustjele i zapuštene nekretnine, ali je nedopustivo da 28 godina takvo stanje traje i ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi«, rekao je ministar Marić novinarima u Splitu.

 Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira najave državljana Srbije i BiH s više od 30 tužbi zbog davanja u zakup imovine za koju drže da je njihova, odgovorio je kako je vlasništvo nad tom imovinom neutvrđeno te da je riječ o korisnicima (te imovine) iz republika bivše države.

 »Kad se utvrdi vlasništvo, vlasnik stječe sva prava ugovora o zakupu«, rekao je Marić.

Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom najbolje je rješenje. »Ovo je najpravednije i najbolje rješenje jer se radi o Republici Hrvatskoj kao ozbiljnoj državi i mi nismo pokrenuli postupak prodaje tuđe imovine kao što su radile susjedne države« rekao je.

 Ministar državne imovine Goran Marić boravio je danas u Splitu, gdje je s nadbiskupom splitsko-makarskim Marinom Barišićem potpisao ugovor kojim država daruje Katoličkoj crkvi na površini od gotovo 31.000 metara četvornih bivše vojarne Dračevca nekretnine vrijedne 84 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.