Značajni korak

Veliki igrači na Wall Streetu pokreću konkurenciju – Wall Streetu

Hina

Reuters

Reuters



Morgan Stanley, Fidelity Investments, Citadel Securities i mnoštvo drugih financijskih kompanija planiraju pokrenuti novu burzu vrijednosnih papira s nižim naknadama, koja bi konkurirala New York Stock Exchangeu i Nasdaqu.


Brokeri i trgovci godinama se žale na, kako kažu, neopravdano visoke naknade za podatke o trgovanju dionicama koje naplaćuju velike američke burze, a vijest o novoj burzi u ponedjeljak je izazvala pad cijena dionica matičnih kompanija NYSE i Nasdaq.


»Ta najava je posljednja paljba u tekućoj borbi vezanoj za naknade između burzi i drugih tržišnih sudionika i treba je uzeti za ozbiljno barem iz perspektive mogućeg pritiska na zaradu postojećih burzi«, izjavio je analitičar Fitch Ratingsa Nathan Flanders.




U zajedničkom priopćenju, objavljenom u ponedjeljak, kompanije koje pokreću novu burzu priopćile su kako će nastojati povećati konkurenciju, poboljšati transparentnost poslovanja, smanjiti fiksne troškove i pojednostaviti trgovanje dionicama u SAD-a. Naknade za podatke o trgovanju dionicama su jedan od najvećih troškova za brokere.


Pothvat će biti nazvan Members Exchange (MEMX), a financirat će ga i kontrolirati devet institucija: Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E*TRADE Financial Corp, TD Ameritrade Holdings Corp, UBS, Virtu Financial, Morgan Stanley, Fidelity i Citadel.


Ovo nije prvi put da su industrijski divovi odlučili osnovati novu burzu. Prije deset godina skupina koja je uključivala Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Lehman Brothers, Morgan Stanley i Merrill Lynch poduprla je jeftiniju burzu pod nazivom BATS.


Otprilike u isto vrijeme, druga grupa kompanija pokrenula je burzu pod nazivom Direct Edge sa sličnim ciljem smanjenja troškova trgovanja.


Obje burze su brzo stekle tržišni udio, a kasnije se spojile te su sada u vlasništvu Cboe Global Marketsa.


Prošle je godine američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) zatražila burze da porade više ne tome kako bi opravdale svoje naknade za javne tržišne podatke.MEMX, koji planira ponuditi jednostavan model trgovanja s osnovnim vrstama narudžbi i najnovijom tehnologijom, također će zastupati interese klijenata osnivačka, kako malih, tako i institucionalnih investitora. Ponudit će »niže cijene tržišnih podataka, troškova povezivanja i transakcija«, stoji u priopćenju.

Velika trojka američkih burzi suočena je s kritikama zbog povećanih naknada za svoje usluge. Intercontinental Exchange Inc (ICE) posjeduje New York Stock Exchange, Nasdaqom upravlja Nasdaq Inc, dok je treća Cboe.


Cijena dionice ICE-a pale je u ponedjeljak za 2,6, a Nasdaqa za 2,8 posto.