Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Ekološko poslovanje

Njemački brodari prelaze na goriva s niskim udjelom sumpora

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2019. u 14:38 2019-11-28T14:38:36+01:00

Prema novim IMO-vim standardima udio sumpora u gorivu neće smjeti prelaziti razinu od 0,5 posto. Trenutno je limit sedam puta veći

HAMBURG – Njemački brodari planiraju prijeći na goriva s niskim udjelom sumpora kako bi ispoštovali nove standarde zaštite okoliša, pokazalo je u četvrtak istraživanje udruge VDR.
Prema rezultatima istraživanja za koje u VDR-u napominju da nije reprezentativno, 80 posto članica udruge planira prijeći na goriva s niskim udjelom sumpora do početka iduće godine i stupanja na snagu novih ekoloških standarda Međunarodne organizacije za pomorstvo (IMO).

Prema novim IMO-vim standardima udio sumpora u gorivu neće smjeti prelaziti razinu od 0,5 posto.

Trenutno je limit sedam puta veći.

Brodarima preostaje da biraju između goriva s niskim udjelom sumpora, instaliranja pročistača za uklanjanje sumpornih spojeva iz ispuha odnosno prijelaza na ukapljeni prirodni plin (LNG).

Pročistači stoje nekoliko milijuna dolara i trenutno ih koristi više od 11 posto kompanija obuhvaćih istraživanjem.

Daljnjih šest posto koristi dizel s udjelom sumpora od 0,1 posto, zbog propisa koji su na snazi za brodove u Sjevernom moru i na Baltiku, te u lukama. Udio onih koji koriste LNG vrlo je mali.

Brodari okupljeni u VDR-u pribojavaju se da neće moći u cijelosti prenijeti troškove tranzicije na klijente, navodi dpa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.