Izabran

Ivica Mudrinić predstavnik radnika u Upravnom odboru Fortenova grupe

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/Pixsell

Foto Hrvoje Jelavic/Pixsell



ZAGREB Fortenova grupa u četvrtak je na svojim internet stranicama objavila da je došlo do promjena u Upravnom odboru odnosno zamjeni za dva neizvršna člana koja su dali ostavke, kao i da je Radničko vijeće Fortenova grupe d.d. odlučilo o imenovanju Ivice Mudrinića u Upravni odbor kao predstavnika radnika.


Fortenova je, naime, objavila da je sazvana skupština imatelja depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK Stichinga, zaklade sa sjedištem u Nizozemskoj, koja će se održati 30. rujna. Imatelji depozitarnih potvrda predstavljaju krajnje vlasnike Fortenova grupe u Hrvatskoj te će na predstojećoj skupštini odlučivati o imenovanju dva nova člana Upravnog odbora.


“Kako su dosadašnji ne-izvršni članovi Upravnog odbora Kelly Griffith i Daniel Michael Böhi podnijeli ostavke, na skupštini će dioničari odlučiti o prijedlogu za imenovanje Paula Bastonea i Alexandera Torbakhova u Upravni odbor Fortenova grupe na mandat od tri godine”, navodi se u objavi na internet stranicama Fortenove.




Imatelji depozitarnih potvrda elektronički mogu glasovati počevši danas u 17 sati do 17 sati u petak, 27. rujna, ili glasovati na samoj skupštini, u ponedjeljak 30. rujna.


Iz Fortenove su objavili i kako je danas Radničko vijeće Fortenova grupe d.d. obavijestilo Upravni odbor tvrtke o imenovanju Ivice Mudrinića u Upravni odbor kao predstavnika radnika.


To imenovanje odlukom Radničkog vijeća stupa na snagu odmah, dok imenovanja dva nova člana – Bastonea i Torbakhova moraju većinom glasova izglasati imatelji depozitarnih potvrda, zaključuje se u objavi Fortenove.


Upitan za komentar Mudrinić je kazao kako smatra da kao član Upravnog odbora Fortenova grupe koji predstavlja radnike može na najbolji način staviti svo znanje i iskustvo koje je stjecao desetljećima u međunarodnoj poslovnoj areni u funkciju interesa zaposlenika i tvrtke.


“Upravo moje dugogodišnje iskustvo na sličnim menadžerskim pozicijama jamči zaposlenicima Foretnova grupe da mogu ravnopravno sudjelovati u procesima odlučivanja njihovog Upravnog odbora, koji čine redom izuzetno iskusni međunarodni menadžeri i financijaši. S njima se treba znati i moći nositi, a ja, vjerujem, to mogu, u najboljem interesu onih koje predstavljam”, ističe Mudrinić.


Inače, dva ne-izvršna člana Upravnog odbora – Amerikanac Griffith i Švicarac Boehi – podnijeli su ostavke na mjesta u Upravnom odboru Fortenova grupe, a njih bi, prihvate li imatelji depozitnih potvrda, odnosno dioničari trebali zamijeniti dva nova člana – Paul Bastone i Alexander Torbakhov.


Paul Bastone je Amerikanac s Harvard MBA diplomom, investicijski bankar koji je karijeru započeo u Merrill Lynchu, a 12 je godina proveo i na različitim visokim menadžerskim pozicijama u J.P. Morganu, uključujući i pet godina u moskovskom uredu J.P. Morgana kao izvršni direktor.


Alexander Torbakhov je ruski državljanin s MBA diplomom Sveučilišta u Chicagu, a u dugogodišnjoj karijeri u financijskoj industriji uz ostalo je osam godina (do 2018. godine) proveo u Sberbanci u Rusiji, na mjestu potpredsjednika Uprave i glavnog direktora za poslovanje s građanstvom. Torbakhov je danas neizvršni član Upravnog odbora velike ruske X5 Retail Group.


Upravni odbor se do danas objavljenih promjena sastojao od sedam neizvršnih direktora i jednog izvršnog direktor, Fabrisa Peruška, koji je ujedno i glavni izvršni direktor tvrtke.


Kako se doznaje od osoba upoznatih sa situacijom, upravo je Peruško omogućio postizanje dogovora o novim članovima Upravnog odbora između najvećeg dioničara, ruske Sberbank, i ključnog novog kreditora, američki fond HPS Investment Partners, a osigurao je i podršku drugih ključnih dioničara za dva nova imenovanja na predstojećoj skupštini.


Upućeni izvori također kažu da je novim imenovanjima Sberbanka, koja već ima dva člana Upravnog odbora iz svojih redova, Maksima Poleateva i Sergeja Volka, “učvrstila svoju poziciju u tom tijelu”.


Inače, u Upravnom odboru do sada je nedostajao deveti član tog tijela – predstavnik radnika. Taj će predstavnik, kako je Radničko vijeće Fortenova grupe d.d. (upravljačka tvrtka grupe) izvijestilo Upravni odbor, biti Ivica Mudrinić, bivši ministar, direktor HRT-a, direktor Hrvatskog telekoma, koji je bio i u Deutsche Telekomu. Mudrinić je i bivši predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i Nacionalnog vijeća za konkurentnost, a od 2016. se bavi savjetovanjem i preuzima samo neizvršne funkcije u različitim tvrtkama.