Bračni par u zatvoru

Novi detalji dramatične krađe u Kraljevici: Otimačica zlata staricu gurnula niz stepenice

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Otimačica zlata krenula je prema stepenicama kako bi pobjegla iz kuće, no 75-godišnjakinja ju je sustigla i uhvatila za ruku, želeći je zadržati. Mlada Varaždinka se najprije otrgnula, a zatim gurnula vlasnicu kuće niz stubište



RIJEKA Krala je u kući, no zatekla ju je vlasnica, 75-godišnja žena, koju je gurnula niz stepenice i tako je teško ozlijedila, a partner kradljivice je zatim prijetio nožem sinu vlasnice kuće. Inkriminacije su to pod kojima su jučer poslijepodne u riječki zatvor smješteni nevjenčani supružnici iz Varaždina, 35-godišnja Biserka Oršoš i 40-godišnji Ratko Horvat. Oboje se sumnjiče za razbojničku krađu, a Biserka Oršoš i za nanošenje teške ozljede.


Pritvaranje varaždinskog para epilog je nemilog slučaja, na trenutke i dramatičnog, što se zbio u Kraljevici protekle nedjelje, oko 18 sati, kada je dvoje automobilom »opel corsa«, koji je vozio Horvat, stiglo pred obiteljsku kuću 75-godišnje žene. Biserka Oršoš se tereti da je, u dogovoru s partnerom oko krađe, ušla kroz otvorena vrata na katu kuće pa krenula u spavaću sobu. Tamo je iz noćnog ormarića uzela zlatni prsten, zlatnu mušku dugmad za manžete, zlatnu narukvicu te iz ladice komode deblji zlatni ženski lančić i zlatnu pločicu, sve u vrijednosti od oko 5.000 kuna. No, dok je kradljivica pretraživala torbicu, naišla je vlasnica kuće.


Otimačica zlata krenula je prema stepenicama kako bi pobjegla iz kuće, no 75-godišnjakinja ju je sustigla i uhvatila za ruku, želeći je zadržati. Mlada Varaždinka se najprije otrgnula, a zatim gurnula vlasnicu kuće niz stubište, tvrdi tužiteljstvo, koje precizira da je nesretnica pri padu niz stepenice slomila lijevu bedrenu kost.




Napadačica je pak u međuvremenu već izašla iz kuće i potrčala prema parkiranoj »corsi«, u kojoj ju je čekao muž. No, pojavio se sin vlasnice kuće i zadržao kradljivicu, a istodobno je autom stigao i susjed. Suprug kradljivice je najprije autom krenuo prema dvojici i pokušao udariti sina vlasnice kuće. Zatim je iz pretinca u autu dohvatio kuhinjski nož, izašao iz »corse« i počeo prijetiti kako bi sin vlasnice kuće pustio kradljivicu zlata. Ovaj ju je tada, kako bi izbjegao teže posljedice, pustio, a onda je dvojac pobjegao.


Zahvaljujući pravodobnoj dojavi i suradnji policije s građanima, razbojnički tandem je zatečen na senjskom području i priveden na kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dio nakita pronađen i vraćen vlasnici. Pretragom njihovog vozila pronađeno je i oko sedam grama marihuane.


Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila im je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Određeno im je jamstvo od 50 tisuća kuna.