Veliki preokret

Flamengo nakon lude završnice osvojio Copa Libertadores

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



LIMA Nogometaši brazilskog Flamenga osvojili su Copa Libertadores nakon što su u finalnom susretu u Limi velikim preokretom pobijedili branitelja naslova argentinski River Plate sa 2-1.


River je do 89. minute finala južnoameričke inačice Lige prvaka, koje se ove godine prvi put igralo na jednu utakmicu, bio u vodstvu, no Flamengo je s dva gola u svega tri minute čudesno preokrenuo rezultat osvojivši svoj drugi naslov prvaka Južne Amerike.


River je poveo u 14. minuti golom Rafaela Santosa Borrea, a rezultat je okrenuo Gabriel Barbosa (89, 90+2).




Momčad iz Rio de Janeira je tako ostvarila gotovo identičan pothvat kao i Manchester United u finalu Lige prvaka 1999. godine kada je do sudačke nadoknade gubio od Bayerna sa 0-1, a potom s dva gola u okrenuo rezultat.


Nakon opreznog otvaranja, branitelj naslova je poveo u 14. minuti golom Rafaela Santosa, a potom do konca poluvremena imao još nekoliko odličnih prilika, no Diego Alves je branio odlično.


Flamengo je u nastavku krenuo nešto bolje, no sve do 89. minute nije bilo promjene rezultata, a tada je Barbosa zabio za 1-1. Kada se već činilo kako će susret otići u produžetke, Barbosa je postigao i drugi gol na utakmici za veliki preokret.


Do kraja susreta dvostruki strijelac je uspio zaraditi i dva žuta kartona i isključenje, a u petoj minuti nadoknade ‘pocrvenio’ je i veznjak Rivera Exequiel Alejandro Palacios.


Za Flamengo je ovo drugi naslov prvaka Južne Amerike nakon što je prvog osvojio prije 38 godina, dok je River u svom sedmom finalu upisao treći poraz.


Rekorder Copa Americe je argentinski Independiente sa sedam naslova prvaka.



Finale je igrano u peruanskom gradu Lima, premda je prije samo dva tjedna Južnoamerički nogometni savez (Conmebol) objavio da će se posljednja utakmica Kupa Libertadores, igrati u Santiagu, glavnom gradu Čilea. Međutim, zbog nereda i prosvjeda u Čileu, utakmica je preseljan u Peru.


Prošlogodišnje finale između Boca Juniorsa i River Plate je igrano u Madridu zbog nereda navijača Rivera koji su napali autobus Boce i ozlijedili nekoliko igrača. Prva utakmica igrana na La Bomboneri završena je rezultatom 2-2, a u Madridu je slavio River s 3-1.