Riječanke poražene

Kup odbojkašica: Riječanke u drami ostale bez slavlja

Kristian Sirotich

ZASLUŽILE PLASMAN U ČETVRTFINALE – Odbojkašice Drenove s trenerom Ilijom Matićem / snimio I. TOMIĆ

ZASLUŽILE PLASMAN U ČETVRTFINALE – Odbojkašice Drenove s trenerom Ilijom Matićem / snimio I. TOMIĆ

Riječanke u drami ostale bez slavljaDrenova – Nova Gradiška 2:3 2:3 (25:23, 22:25, 25:16, 17:25, 14:16). Riječanke su spasile tri meč lopte, ali nije bilo dovoljno



 Utakmica osmine finala Kupa Hrvatske odbojkašica: Drenova – Nova Gradiška 2:3 (25:23, 22:25, 25:16, 17:25, 14:16). Dvorana Dinko Lukarić. Gledatelja: 150. Suci: Stipaničev Matečić (Rijeka), Niessner (Čavle). Delegat: Todorić-Rex (Rijeka).


DRENOVA: Ivezić, Rupčić 1, Buljat 11, Curać 1, Kesten, Žarković 13, Matijević 3, Fabulić (L), Pervan 19, Pavličić 4, Mavrinac (L), Kalebić 9.


NOVA GRADIŠKA: Tomašević, Katinić 5, Zirdum 4, Pavić, Šaravanja 5, Gelo (L), Glasnović 20, Dautović 7, Čeliković 17, Blum 14.




Napad poeni: Drenova 42, Nova Gradiška 47. Blok poeni: Drenova 10, Nova Gradiška 12. Servis poeni: Drenova 7, Nova Gradiška 11. Servis greške: Drenova 10, Nova Gradiška 19. Neforsirane greške: Drenova 21, Nova Gradiška 23.



U trsatskoj dvorani danas je na rasporedu dvostruki odbojkaški program. Prvo od 18 sati odbojkaši Mlake u osmini finala Kupa dočekuju Rovinj, potom su od 19.45 sati odbojkaši Rijeke domaćini Gorici. Rovinj je protiv Mlake apsolutni favorit, jednako kao što su Riječani favoriti u dvoboju s drugoligašem iz Zagreba. Zanimljivo, po novom sustavu natjecanja u osmini finala igra se samo jedna utakmica i bolje plasirani klub iz prošle sezone ima status nositelja i mora na gostovanje. Goricu, koja je prošle sezone igrala u elitnom razredu, tako je zapalo gostovanje u Rijeci iako su u međuvremenu momci iz Zagreba odustali od nastupa u Prvoj ligi. Pravila su pravila.


Danas će svoje obaveze u Kupu odraditi i odbojkašice Kostrene. Djevojke trenera Željka Bradarića neće imati nimalo jednostavan zadatak, od 20.30 sati u Kostreni će ugostiti ekipu Poreča.



Odbojkašice Drenove nisu uspjele ostvariti velik uspjeh i izboriti plasman među osam najboljih hrvatskih ekipa u Kupu. Riječanke su došle nadomak velike pobjede, sve je upućivalo na to da će uspjeti iskoristiti prednost domaćeg terena jer su većim dijelom utakmice odlično koristile sve darove ne odveć raspoloženih suparnica iz Nove Gradiške, koje su na kraju ipak nasmješenih lica napustile dvoranu na Kozali nakon 135 minuta igre.


Iskusna Amerikanka Tiffany Blum, koja već nekoliko godina nosi dres Nove Gradiške, na kraju se pokazala kao igračica odluke, iako su je većim dijelom utakmice domaće djevojke itekako kvalitetno zaustavile. No, na ruletu petog seta njezini su blokovi na Anji Žarković i Ivani Kalebić donijeli djevojkama iz Slavonije veliku prednost, njezin je blok na Ivani Kalebić na kraju i presudio pobjednika.


Gošće su bolje otvorile odlučujuću dionicu, nekoliko nesigurnih prijema Riječanki donijelo im je početnu prednost (4:7), koju su uporne i srčane domaće djevojke ipak uspjele anulirati (10:10). Imale su Riječanke priliku i povesti, ali jedna sudačka odluka (jedan od brojnih dosuđenih dodira mreže) izazvala je negodovanje gledatelja i dala novi zalet gošćama. Iskoristila je to prvo Karla Glasnović, a potom i Tiffany Blum koja je dvama blokovima izborila tri meč lopte. Prvu je prolazom spasila Anja Žarković, drugu i treću je Anja spasila odličnim servisima, a nakon što je treći servis završio u mreži, iskusna Amerikanka je svojim trećim blokom u nizu zaključila utakmicu.


Odbojkašice Drenove zaista imaju za čime žaliti, protiv ekipe iz gornjeg ligaškog doma odigrale su odličnu utakmicu, samo im je malo sportske sreće nedostajalo da naprave veliko iznenađenje i jedan od najvećih rezultata u klupskoj povijesti. U prvim dvjema dionicama igru Riječanki nosile su razigrana Tea Pervan prolazima i blokovima, te Barbara Buljat odličnim servisima, u trećem setu pridružila im se i Anja Žarković. Odigrale su dobru utakmicu, ali sve to zajedno nije bilo dovoljno za prolaz. Pad koncentracije u četvrtoj dionici, u kojoj su napravile grešaka više nego u prethodne tri, te nekoliko nesigurnosti na prijemu u posljednjem setu iskusnim djevojkama iz Nove Gradiške bilo je dovoljno.


Riječanke su u prvom setu stalno bile u rezultatskom zaostatku, ali su u završnici Barbara Buljat i Tea Pervan preokretom donijele prednost. U drugom setu domaće djevojke igrale su uglavnom podređenu ulogu, kao što su itekako podređenu ulogu trećem setu igrale gošće. I prava je šteta što na isti način nisu uspjele utakmicu privesti kraju.