Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Vrsni solisti

Čak dvije premijere opere »Otello« u riječkome HNK

Foto: I. TOMIĆ
Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2017. u 12:49 2017-01-24T12:49:55+01:00

Na prvoj premijeri u naslovnoj ulozi nastupit će meksički pjevač koji živi u Velikoj Britaniji Luis Chapa, a na drugoj finski pjevač Kalle Kanttila

RIJEKA Opera Giuseppea Verdija »Otello« u režiji i dramatizaciji Marina Blaževića i pod ravnanjem Villea Matvejeffa imat će u riječkome HNK Ivana pl. Zajca dvije ravnopravne premijere, 28. siječnja i 1. veljače, što omogućuju brojni vrsni solisti okupljeni povodom ovog projekta, najavljeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u utorak.

Na prvoj premijeri u naslovnoj ulozi nastupit će meksički pjevač koji živi u Velikoj Britaniji Luis Chapa, a na drugoj finski pjevač Kalle Kanttila, kao Desdemona nastupit će Anamarija Knego i Ana Petričević a ulogu Jaga igrat će Giorgio Surian i gost iz Bugarske Anton Keremidtchiev.

U ostalim ulogama nastupit će Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Marko Fortunato, Giorgio Cristian Surian, Voljen Grbac i Sergej Kiselev te Slavko Sekulić i Dario Bercich.

Kostimografkinja je Sandra Dekanić, oblikovatelji svjetla i scene Dalibor Fugošić i Alan Vukelić a scenski pokret je osmislila Selma Banich.

Na sceni će nastupiti cjelokupan ansambl Baleta, zbor opere te gostujući djevojački zbor »Josip Kaplan« i dječji zbor »Toretta«, tako da u predstavi sudjeluju ukupno oko 150 izvođača, rekao je Marin Blažević, redatelj i intendant HNK.

Svaka od dviju premijernih predstava specifična je zbog različitih pjevača koji nastupaju u istim ulogama, njihovim različitim načinima interpretacije i njihovom gledanju na predstavu, kazao je. U režiranje se upustio, kako je rekao, zbog osjećaja da neki put sam kao dramaturg najbolje razumije svoje ideje te ih tako želi i postaviti na sceni.

Ravnatelj Opere Petar Kovačić ustvrdio je da je velika sreća što se može opera izvesti s dvije ovako visokokvalitetne postave. Tko posluša jednu izvedbu, željet će čuti i drugu, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.