Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 26
Sutra: 8° 8° 26
25. siječnja 2020.
Politički skalpel

DRAŽEN CIGLENEČKI Milinović šteti HDZ-u, a Kalmeta mu koristi

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 19:25 2018-08-31T19:25:50+02:00

»Badave ti, Dado, svi propisi ovog svijeta, mi imamo batinu«, poručili su Milinoviću Plenković i Jandroković. Ali, zaboravljaju da batina u HDZ-u neće uvijek biti njima na raspolaganju

Ipak nije »sve dobro, mirno, konsolidirano«, kako je prije mjesec dana ustvrdio premijer Andrej Plenković, dodajući i da »nema nikakvih problema«. Ima ih, naravno, a jedan, ne i najteži za Plenkovića, slučaj je Darka Milinovića. Čovjeka koji je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade dok Plenković još nije bio niti član HDZ-a, premijer je odlučio izbaciti iz stranke. Upozorio je, misleći na desant na Središnjicu ličkih HDZ-ovaca ogorčenih odgodom unutarstranačkih izbora u Gospiću, da »neće dopustiti događanja naroda«. Plenković je, dakle, termin iskovan krajem osamdesetih kako bi se opisalo masovni pokret podrške Slobodanu Miloševiću primijenio na okupljanje članova vlastite stranke. Sugerirao je da su Milinović i njegovi podržavatelji, uglavnom HDZ-ovi veterani, razina zloćudnih srpskih mitingaša.

Baš ih je ponizio. Niti jedan čelnik HDZ-a prije Plenkovića nije se usudio tako govoriti o članstvu. To je prvi važan element Plenkovićeve reakcije na izazov koji su mu uputili Milinović i istomišljenici. Drugi je njegova konstatacija da će Milinović biti predmet stegovnog postupka jer je nanio političku štetu HDZ-u. Zanimljivo je to, Milinović, koji, služeći se istina i provokativnim metodama, inzistira na poštovanju odluke o datumu izbora u gospićkom HDZ-u, umjesto da je se bez ozbiljnog obrazloženja ukida, čini štetu stranci, ali, recimo, Božidar Kalmeta, kojem se sudi zbog korupcije i teške zlouporabe ministarskog položaja, ne da ne nanosi štetu HDZ-u nego upravo suprotno.

Zato je Kalmetu Plenković nedavno promovirao u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a i od njega u budućnosti očekuje velike stvari. Nešto je definitivno naopako s današnjim HDZ-om kad se na ovakav način procjenjuje tko je za stranku štetan, a tko koristan. Netko sa strane mogao bi zaključiti da je Kalmeta taj koji puno više narušava ugled HDZ-a i odbija birače od te stranke, ali Plenković je uvjeren da to vrijedi za Milinovića.

U recentnim zbivanjima u HDZ-u upečatljiva je i žestina sukoba neuobičajena čak i za stranku karakteristično po bespoštednim međusobnim obračunima. Došlo je dotle da se javno iznose sumnje za pokušaj ubojstva protivnika. Marijan Kustić, kojem je Milinović trebao biti protukandidat za mjesto predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije, pričajući o pritiscima u tom dijelu stranke spomenuo je i da je u srijedu njegovom podupiratelju, gradonačelniku Senja Sanjinu Rukavini, tijekom vožnje otpao automobilski kotač.

»Mislim da to nije slučajnost«, izjavio je Kustić, smještajući Rukavininu nezgodu u kontekst izbora u HDZ-u.

Ti se ljudi, znači, toliko mrze, premda pripadaju istoj stranci, da im nije strana niti pomisao da je neki član HDZ-a u stanju odviti vijke na kotaču koleginog automobila i poslati ga u smrt. Ako je Kustić u pravu, a on sigurno dobro poznaje HDZ-ovce, onda se naprosto moramo zapitati na što su sve oni spremni kad je riječ o nekome iz SDP-a, Mosta ili Živog zida.

Inače, tom Kustiću je sve u redu s kotačima, ali je sredinom lipnja napravio prometni prekršaj i prouzročio prometnu nesreću s nekoliko teže ozlijeđenih osoba. Plenković ne smatra da ga je ta činjenica diskvalificirala kao kandidata za šefa ličkog HDZ-a. Štoviše, bit će jedini kandidat s obzirom da Milinović ekspresno leti iz stranke.

I tu dolazimo do četvrte stvari. Milinović je vjerovao da ga štiti propis HDZ-a koji regulira izbore, a koji zabranjuje da se stegovni postupak pokreću protiv člana dok je on u status valjanog kandidata za određenu dužnost u stranci. Namjeravao je pobijediti Kustića i time si osigurati čvršću poziciju. No, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ohladio ga je tvrdnjom da je Statut donijet u svibnju »drukčiji od onog što tumači Milinović«.

Gdje to piše da je novi HDZ-ov Statut ukinuo njihov Propisnik o provođenju unutarstranačkih izbora? Kako to da Milinović, makar je član Predsjedništva HDZ-a, nije znao da je dokument u koji je polagao nade u međuvremenu stavljen izvan snage? Sasvim je realno pretpostaviti da su Plenković i Jandroković Propisnik neutralizirali prigodno, zbog Milinovića. »Badave ti, Dado, svi propisi ovog svijeta, mi imamo batinu«, poručili su Milinoviću. Ali, zaboravljaju da batina u HDZ-u neće uvijek biti njima na raspolaganju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.