Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. veljače 2020.
Ispis članka: »Zvonac na hrbatu«: Bili smo na velikom okupljanju zvončara na Kukuljanovu - Novi List

NoviList.hr

»Zvonac na hrbatu«: Bili smo na velikom okupljanju zvončara na Kukuljanovu

Zvona i kanat

26. siječanj 2019 15:21

Napisao: Mirjana Grce

Foto Sergej Drechsler

KUKULJANOVO – Gušt, radost, prijateljstvo i ljubav za svoj zavičaj – moglo bi se reći da je to ono što je danas okupilo Kukuljanske zvončare, i sve ostale sudionike 8. smotre zvončara na Kukuljanovu nazvane »Zvona i kanat za bakarski kraj«.

Još prije podneva grupe su se počele okupljati kod Doma kulture, a dočekivali su ih domaćini i organizatori, Udruga Kukuljanski zvončari, pod pokroviteljstvom Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra. U punoj »opremi« – uz ostalo kukuljanski »zvonac na hrbatu« – grupe su, s ukupno oko 300 »mićih i velih« sudionika, svoj bučni zvončarski i maškarani put od tri kilometra započele dva sata kasnije. Uz oko 25 Kukuljanskih zvončari, u povorci su Zametski zvončari i Zametske maškare, Crnoluški pesniki, Munski zvončari, Griški krabunosi i muzika – Čočman express. 

Kukuljanski zvončari imaju dugu tradiciju, ali novu povijest pišu od 2007. godine, i uvijek su dobri domaćini. Svih koji na ovu smotru došli dočekalo je iće i piće besplatno za sve.

– Pasivamo po selu, zvonimo i tiramo zimu, a već smo jutros uspili otirat buru – bura je kalmala tako da imamo lipo vrime, objasnio je, po domaću, Vanja Mičetić, predsjednik Udruge Kukuljanski zvončari.