Priznanje kreativcima

Tradicionalni izbor: Autori najljepših izloga u Rijeci učenici dizajna i kiparstva

Biljana Savić

Karla Matić i Emily Komadina ispred najljepše uređenog izloga MaxMare na Korzu / Snimio Vedran KARUZA

Karla Matić i Emily Komadina ispred najljepše uređenog izloga MaxMare na Korzu / Snimio Vedran KARUZA

Učenici Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka osmislili su izgled 18 izloga, a najljepšim je proglašen izlog MaxMare koji potpisuju Patrik Veršić, Emilly Komadina, Karla Matić i Hanna Žmirić



RIJEKA  Zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić i pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Andrija Vitezić jučer su dodijelili priznanja i pohvale vlasnicima i kreatorima najbolje uređenih izloga i balkona užeg centra grada, u okviru proslave Dana Grada Rijeke i blagdana sv. Vida.


Stručno povjerenstvo za izbor najuspješnije uređenih izloga, balkona i prozora, u sastavu Iva Pevalek (HDLU Rijeka), Ines Boban Štiglić (Turistička zajednica grada Rijeke) Anita Štimac i Maja Kordić (Grad Rijeka), prvu je nagradu za uređenje izloga u iznosu od 3.000 kuna dodijelilo tvrtki Amec Rijekatekstil d.o.o., Rijeka za uređenje izloga prodavaonice MAX MARA na Korzu 40c.


Za uređenje tog izloga tvrtka Amec Rijekatekstil angažirala je kiparski odjel Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci čiji su učenici Patrik Veršić, Emilly Komadina, Karla Matić i Hanna Žmirić na kreativan način osmislili izgled izloga prodavaonice.


Stopalo sa četiri prsta




– Izlogom dominiraju bijela, plava, crvena i crna boja, a pored odjeće iz asortimana prodavaonice prikazani su morski motivi u obliku ribljeg repa, morske zvijezde, brodske užadi kao i detalja poput sladoleda i skulpture (ne)ljudskog stopala s crveno lakiranim noktima koji asociraju na trešnje, kazala je Pevalek u ime žirija. Upravo je stopalo sa četiri prsta, što ga je izradila Karla Matić, najviše oduševilo žiri, ali i predstavnicu vlasnika dućana Ivanku Pavičić.



Studiju Atelier Rogić u Užarskoj 15 b dodijeljena je posebna godišnja nagrada u iznosu od 5.000 kuna za trajni doprinos vizualnom identitetu grada. Ova je nagrada ustanovljena kako bi se potaknuli korisnici poslovnih prostora na konstantno odnosno cjelogodišnje uređenje poslovnih izloga kojima doprinose gradskoj vizuri te kako bi se odalo priznanje onima koji to već čine.



Druge nagrade u iznosu od po 1.000 kuna dodijeljene su također tvrtki Amec Rijekatekstil d.o.o., Rijeka za uređenje izloga prodavaonice MARELLA u Adamićevoj 19a i Maloj Galeriji Bruketa u Užarskoj 25. Tema izloga prodavaonice Marella su trešnje, motiv koji prati dane sv. Vida. Prema ocjeni žirija, to je elegantno, odlično osmišljen izlog s umješno odabranim i pozicioniranim proizvodima koji se bojom i oblikom lijepo uklapaju s radovima učenika 2. i 3.a razreda, smjera aranžersko-scenografskog dizajna Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka, a izlog Male Galerije je jednostavno i efektno uređen.


Pohvala za suradnju


Treća nagrada u iznosu od 1.000 kuna dodijeljena je tvrtki RT M d.o.o. Rijeka za uređenje izloga prodavaonice Torbica na Korzu 37b, kojega je osmislila i uredila Tara Ahel, učenica 3.a razreda smjera aranžersko-scenografskog dizajna.


Iako su pojedini izlozi uređeni u vlastitom aranžmanu, većinu uređenih izloga priredila je Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci – ukupno 18 izloga na 12 lokacija. Stoga je stručno povjerenstvo uputilo pohvale poduzetnicima za suradnju s tom školom jer su omogućili mladima na početku njihova kreativnog stvaranja i djelovanja da pokažu svoje umijeće, prezentiraju ga građanima Rijeke, a ujedno promoviraju i sam proizvod odnosno poduzetničku djelatnost prostora u kojem izlažu.