Listopad kakav volimo

Svi na plaže, more je dobro za kupanje. Slijedi nam sedam sunčanih dana

Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Listopad se ispričao za kišni rujan i darovao nam prekrasne sunčane dane. Temperatura mora je 20 stupnjeva, što je sasvim dovoljno za malo hrabrije kupače, stoga ne treba oklijevati



RIJEKA Ono što nismo imali u rujnu, imamo u listopadu, a to je zakašnjelo bablje ljeto, kaže meteorolog Državnog hidrometeorološkog ureda Rijeka, Ivan Novak, komentirajući za ovo doba godine temperature zraka više od prosjeka, ali i lijepo i sunčano vrijeme. Naime, nakon izrazito kišovitog i prohladnog rujna, listopad je započeo s lijepim i sunčanim vremenom, koje bi bilo primjerenije rujnu.


– Danas nas očekuje još malo naoblake, ponegdje i kiše, a potom sve do sljedeće srijede slijedi stabilno vrijeme s temperaturama zraka između 20 i 25 stupnjeva. Temperature su više od prosjeka za ovo ovo doba godine, jer obično u drugoj polovici listopada maksimalne temperature zraka ne prelaze 18 stupnjeva, a mi sve ove dane imamo i imat ćemo temperature više od 20 stupnjeva.



Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog ureda, danas će u većem dijelu zemlje biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Oblačnije će biti na sjevernom Jadranu, gdje mjestimice može biti slabe kiše. Na Jadranu će ujutro uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju jugoistočni i jugozapadni, a u Dalmaciji sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura kretat će se između 5 i 10, na Jadranu od 11 do 16, a najviša dnevna uglavnom između 19 i 24 °C. Prema izgledima vremena za vikend, DHMZ najavljuje suho i stabilno, a na Jadranu i pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura na kopnu kretat će se oko 20 stupnjeva, uz dugotrajnu maglu niža, a na moru od 22 do 25 stupnjeva.





Jučer je u Rijeci mjereno 21 stupanj, a danas 20 stupnjeva Celzijusevih, dok će sljedećih dana temperature zraka rasti. U posljednjih desetak godina najtopliji listopad bio je 2011. godine, kada je mjereno čak 28 stupnjeva, ali je posljednjih godina bilo i dana kada su se temperature zraka kretale oko 25 stupnjeva, kaže Novak.


Temperature mora kreću se između 19 i 20 stupnjeva, što Novak karakterizira kao more pogodno za kupanje.


– Kada more dostigne temperaturu od 20 stupnjeva kažemo da je pogodno za kupanje, iako je to od osobe do osobe – nekome je i 19 stupnjeva dovoljno, a nekome je hladno i kada je viša temperatura od 20 stupnjeva. Dakle, generalno more je za kupanje, ističe Novak.