Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
Ispis članka: Što je to more izbacilo kraj Kostrene? Rijetke su ovom dijelu Jadrana, teže i do 900 kilograma - Novi List

NoviList.hr

Što je to more izbacilo kraj Kostrene? Rijetke su ovom dijelu Jadrana, teže i do 900 kilograma

Neobičan prizor

25. studeni 2017 17:13

Napisao: Andrej Petrak

O svemu je obaviještena i policija, a po tijelo uginule životinje doći će stručnjaci veterinarskog instituta

Foto: M. GRACIN

RIJEKA Tijelo iznimno velike morske kornjače pronađeno je nasukano na kostrenskoj plaži.Riječ je o sedmoprugoj usminjači, jednoj od tri vrste morskih kornjača što obitavaju na Mediteranu i ujedno najvećoj od svih morskih kornjača.Sedmoprugu usminjaču, nasukanu na drugoj plaži od Jedriličarskog kluba Galeb uočili su brojni čitatelji Novog lista, muđu njima i Predrag Brazzoduro, koji je o svemu obavijestio Prirodoslovni muzej u Rijeci.Na prvi pogled činilo mu se da je riječ o velikom primjerku glavate želve.– Imao sam priliku dosad vidjeti dosta velikih morskih kornjača, ali ovako veliku u našem dijelu Jadrana dosad nisam vidio. Beštija je ogromna, s rasponom peraja od više od dva metra, ispričao je Predrag Brazzoduro.

IMG_7912
Morska kornjača na plaži u Kostreni / Foto: P. BRAZZODURO

O svemu je obaviještena i policija, a po tijelo uginule kornjače doći će stručnjaci veterinarskog instituta.Sedmopruge usminjače rijetko se viđaju u našem dijelu Jadrana, objašnjava dr. Marcelo Kovačić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka. – Zadnji nalaz na Kvarneru bio je još 2014. godine kad je jedan primjerak sedmopruge usminjače fotografiran u blizini Opatije, rekao je dr. Marcelo Kovačić.

G2511MG10
Sedmopruga usminjača u Kostreni / Foto: M. GRACIN

Sedmopruga usminjača najveća je od svih morskih kornjača, s dužinom oklopa od preko dva metra i težinom i do 900 kilograma, a hrani se meduzama.

Riječ je o životinji velikih dubina, rekorderu u ronjenju sa zaronima na dubine od čak 1200 metara. 

Foto: V. VALKOVIĆ