Lungomare Art Rijeka 2020

Riječka ribarnica kao mjesto kulture: Predstavljene “Autorske bure”, zbirka priča o kvarnerskim lokacijama

Davor Mandić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Izbornica pisaca bila je Željka Horvat Čeč, a pisci koji su sudjelovali u projektu trebali su pisati jednim od "bhsc" jezika. Kvarner su tako pohodili: Faruk Šehić, Dorta Jagić, Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Zoran Žmirić i Josip Novaković.



RIJEKA – I mjesto i vrijeme i događaj – sve pomaknuto, a tako ispravno. Riječka ribarnica je mjesto, samo po sebi nije neobično, osim ako se u obzir ne uzme njena galerija, koje mnogi Riječani vjerojatno nisu ni svjesni dok jutrima pohode štandove u potrazi za friškom ribom. A baš je galerija, i to u posve nesvakidašnje vrijeme, od 19.30 sati, bila mjestom dijela zbivanja vezanog uz predstavljanje zbornika “Autorske bure”, nastalog u sklopu programskog pravca Lungomare Art Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.


Podsjetimo, šesnaestero je pisaca boravilo u periodu između ožujka i svibnja 2018. na šesnaest kvarnerskih lokacija, ne osobito turističih, u sklopu pilot-projekta Lungomare Arta te je kao zadatak dobilo napisati po prozni tekst. Rezultat je okupljen u zbirci koju je uredio Kruno Lokotar, a suizdao, uz Rijeku 2020, VBZ.


Izbornica pisaca bila je Željka Horvat Čeč, a pisci koji su sudjelovali u projektu trebali su pisati jednim od “bhsc” jezika. Kvarner su tako pohodili: Faruk Šehić, Dorta Jagić, Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Zoran Žmirić i Josip Novaković.


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza





Na sinoćnjem predstavljanju zbornika sudjelovali su glumci riječkog studija Gluma i mediji, uz nastupe sastava Marinada i vizualnog umjetnika OBLIK 3, dok su se u protokolarnom dijelu publici obratili: urednik zbornika Kruno Lokotar, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, gradonačelnik Vojko Obersnel i županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić.