Urbani turizam

Popunjeni svi riječki kapaciteti: Karneval i izložba pasa bukirali sve hotele i hostele

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Humanitarni karnevalski bal, Međunarodna karnevalska povorka i Međunarodna izložba pasa  CACIB unaprijed su popunili većinu smještajnih kapaciteta na području grada Rijeke, osobito u centru



RIJEKA Nadolazeći vikend, bogat karnevalskim događanjima, u kojem se održava tradicionalni Humanitarni karnevalski bal u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, najavljen za subotu, te Međunarodna karnevalska povorka koja će biti održana dan kasnije, u nedjelju, kao centralno i najveće događanje ovog vikenda, unaprijed su popunili većinu smještajnih kapaciteta na području grada Rijeke, posebice u centru grada.


Pozitivan efekt


– Događanja međunarodnog karaktera u svakom slučaju doprinose turističkoj popunjenosti nekoga grada i treba ih poticati, s obzirom na to da imaju velik pozitivni efekt. Svako događanje, bilo domaće ili međunarodno, uvijek je dobrodošlo, pa tako i Riječki karneval koji svake godine popuni smještajne kapacitete u našem gradu. Ove se godine održava i mnoštvo europskih sportskih manifestacija, tako da vjerujem da će se i to odraziti na još bolju turističku godinu. Mislim da će protekli siječanj, za koji se rezultati još zbrajaju, biti isti kao i prošle godine, možda i malo bolji, čime se nastavlja trend rasta turističkih dolazaka i noćenja. Dakle, zbog svih tih događanja raste i turistička potrošnja, a zabilježeno je i povećanje zaposlenih u turističkom sektoru – ističe Petar Škarpa, direktor TZ grada Rijeke.


Prema informacijama Turističkog informativnog centra, hoteli Jadran, Neboder i Continental u potpunosti su bukirani, a u navedenim smještajnim objektima boravi velik broj gostujućih karnevalskih grupa.




– U hotelima Jadran i Continental imamo po jednu karnevalsku grupu, a u Neboderu dvije. Tome treba dodati i individualne goste, među kojima su neki u Rijeci zbog poslovnih aranžmana. Ovaj vikend očekujemo i goste koji će doći na Riječki karneval, kao i ekipu koja će snimati dramsku seriju u Rijeci, i oni će biti smješteni u Continentalu. Inače, za istaknuti je kako je siječanj ove godine bio izvan svih očekivanja, u pozitivnom smislu. Iako još zbrajamo turističke rezultate, možemo reći kako smo izrazito zadovoljni siječnjom koji je donedavno bio mrtva sezona, ali je ove godine pokazao kako se konačno u Rijeci nešto događa. Također, dosta je i sportskih događanja, posebice na Bazenu Kantrida, pa su naše smještajne kapacitete popunili i sportaši – ističu u odjelu prodaje Jadran hotela.


Karnevalski paket


Grand hotel Bonavia bilježi odličnu popunjenost te su kapaciteti gotovo popunjeni za predstojeći vikend. Za vrijeme vikenda i glavne povorke u hotelu će odsjesti veći broj individualnih gostiju te visokih dužnosnika, ali i grupe turista s Dalekog istoka.



Valja spomenuti da su neki smještajni objekti za nadolazeći vikend svoje kapacitete popunili posjetiteljima i sudionicima još jednog velikog događanja, CACIB-a 2016., međunarodne izložbe pasa koja će se u Centru Zamet i na trgu ispred Centra održavati 6. i 7. veljače. U dva izložbena dana na riječkim će izložbama biti izloženo 1.600 pasa koje će ocjenjivati 14 istaknutih međunarodnih kinoloških sudaca iz Australije, Velike Britanije, Irske, Portugala, Španjolske, Švedske, Norveške, Finske, Litve, Slovenije i Hrvatske. CACIB je odlična prilika za promociju Rijeke, smatraju u riječkoj Turističkoj zajednici, jer je za proteklih izložbi dobrano popunio riječke smještajne kapacitete, a povećan promet imali su i ugostitelji.



– Očekujemo odličnu popunjenosti tijekom predstojećeg glavnog karnevalskog vikenda u kojem ćemo biti domaćini Oktanskog bala te pozdraviti mnogobrojne goste Karnevala i visoke dužnosnike, poslovne goste te brojne goste iz Hrvatske i Europe, ali i grupu turista s Tajvana koja je na proputovanju Hrvatskom odabrala boravak upravo u Rijeci za vrijeme Riječkog karnevala. Bit ćemo domaćini i kućnim ljubimcima te njihovim vlasnicima u sklopu Međunarodne izložbe pasa koja se održava u istom terminu. Pripremili smo i karnevalski paket koji uključuje noćenje s buffet doručkom, fritule i kroštule na dar po dolasku, autohtono jelo primorskoga kraja i prigodnu ogrlicu Morčić, neograničeni wellness te besplatan Wi-Fi po cijeni od 449 kuna po osobi u dvokrevetnoj sobi. Popunjenost predstojećeg vikenda već sada bilježi više od 80 posto te vjerujemo da nas očekuje još jedno izdanje sjajnog karnevalskog vikenda – kaže Vlatka Stanić, pomoćnica direktora Grand hotela Bonavia.


Slobodni kapaciteti


Većina privatnog smještaja te hostelskih kapaciteta u središtu grada bukirana je u potpunosti za nadolazeći vikend te se nešto slobodnih mjesta može pronaći u hostelima i privatnom smještaju izvan centra. U Omladinskom hostelu Rijeka na Pećinama trenutno imaju slobodnih kapaciteta, ali se to do vikenda može promijeniti.


– Imamo najave gostiju, njih petnaestak, među kojima je i jedna manja grupa od osam gostiju, a ostalo su individualci koji dolaze isključivo zbog Riječkog karnevala. Trenutno imamo najave za dvadeset i pet dolazaka tijekom vikenda, ali do subote se to još stigne promijeniti – ističu u Omladinskom hostelu Rijeka.


Hostel Rijeka smješten u samom središtu Rijeke, na Korzu, će predstojeći vikend dočekati u cijelosti popunjen.


– Trenutno imamo rezervacije za 99 posto kapaciteta. Naš je kapacitet 26 kreveta, a rezervirali su gosti iz Zagreba koji u Rijeku, kako su naveli, dolaze ciljano zbog Riječkog karnevala – ističe Toni Berisha, recepcioner Hostela Rijeka.