Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Ispis članka: Vjernici slave Uksrs po julijanskom kalendaru - Novi List

NoviList.hr

Vjernici slave Uksrs po julijanskom kalendaru

Hristos se rodi

28. travanj 2019 10:21

Napisao: HINA

Vjernici se okupljaju i na svečanim jutarnjim liturgijama i tradicionalnom čestitkom »Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse« poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća

Foto Sergej Drechsler

ZAGREB/KARLOVAC Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Uskrs, obilježavanje toga najvećega kršćanskog blagdana počelo je ponoćnim liturgijom, a vjernici se okupljaju i na svečanim jutarnjim liturgijama i tradicionalnom čestitkom »Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse« poručuju da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća.

U Sabornom karlovačkom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog sinoć je okupljenim vjernicima i svim vjernicima Gornjokarlovačke episkopije episkop g. Gerasim čestitao Uskrs i poželio svako dobro od »Uskrslog Gospodina i Spasitelja našeg Isusa Krista«, a jutros su uz tradicionalni pozdrav »Hristos vaskrse» Uskrs vjernicima čestitali putem medija i karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Mandić je u svojoj čestitki poželio »da nam svima Uskrs bude poticaj da činimo dobro drugima, dajući tako svoj doprinos izgradnji pravednijeg društva, mira i razumijevanja među ljudima«.

Nakon sinoćnje liturgije episkop g. Gerasim blagoslovio je sir i jaja te su se potom vjernici, uz jelo i piće, proveselili u prostoru crkvene općine.

Na liturgiji se čitala poslanica arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog Irineja, koji je istaknuo da se u ovoj godini proslavlja osam stoljeća autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej, uz ostalo, poručio je vjernicima neka se raduje Kristovu uskrsnuću i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo svoje svete Crkve, da nikada svoje osobne ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Kristove, ali ni sveopćem ljudskom dobru.

»S posebnim usrđem se danas molimo Uskrslom Kristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolijevku i naš Jeruzalem, tamo gdje su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne kršćanske i svjetske duhovne baštine«, piše između ostalog u poslanici.

Mitropolit zagrebačko– ljubljanski Porfirije Perić je u uskrsnoj čestitki poručio vjernicima neka oproste jedni drugima i tako počnu preobražavati svoj život.

»Braćo i sestre, bezobalni valovi radosti i ljubavi danas zapljuskuju naše duše jer je Sin Božji uskrsnuo iz mrtvih, time je pobijedio smrt i time je naš život učinio smislenim, više nema besmisla među nama jer smrt je pobijeđena i život trijumfira«.

»I pored toga svakodnevno smo suočeni s nevoljama i iskušenjima – terorizmom, siromaštvom... Zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima, i tako počnimo preobražavati svoj život«, poručio je, među ostalim, mitropolit Perić.

Nakon nedjeljne liturgije vjernici najveći i najstariji kršćanski blagdan slave u krugu obitelji.

Vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru čestitali su uputili najviši hrvatski dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve.